ЕС сваля митата при внос на някои храни

добавено: 26.02.2004 г.

Източник: DNEVNIK.BG

        От 1 май българските производители на шоколад, захарни и макаронени изделия, сладолед и други храни ще могат без мито да изнасят продукцията си за страните от Европейския съюз, съобщи Диана Найденова, шеф на дирекция "Външно-икономическа и търговска политика" в Министерството на икономиката. Това са т. нар. преработени стоки, които досега се внасяха в ЕС с намалено и само малка част от тях с нулево мито.
        Договореностите са свързани с предстоящото присъединяване на пет от сегашните страни-членки на ЦЕФТА към Европейския съюз и адаптацията на останалите държави към общността. "След като Чехия, Полша, Словакия, Унгария и Словения се включат в ЕС, е нормално да се договорят и нови търговски облечения при износа на преработени и селскостопански стоки, тъй като по споразумението с ЦЕФТА търговията е либерализирана", поясни Найденова. Преговорите с Еврокомисията са приключили на експертно ниво, предстои одобрение и подписване на договорите. Според тях България също намалява митата при вноса на преработена продукция, но това ще става постепенно и с квоти.
        Безмитният износ ще активизира дейността на големи компании като "Нестле" и "Крафт Якобс Сушард", както и на по-малки производители, които вече изнасят за ЕС и ЦЕФТА. Досега в ЕС шоколадовите изделия се внасяха с 25% мито. "Нестле" има стабилен пазар в Полша, Чехия, Словакия и Унгария, където се продават вафлите "Кит кат чънки", съобщиха от компанията. Въпреки че "Крафт Якобс" работи основно за вътрешния пазар, неговите изделия съответстват на европейската директива за качество на шоколадовите изделия, така че компанията може да увеличи износа, съобщи Марчело Гаспаров, шеф на "Човешки ресурси".
        Вчера правителството одобри и официалната позиция на България за провеждането на преговорите с Евросъюза за търговията със селскостопанска продукция. Чрез тях ще се договарят по-високи безмитни квоти. Целта е постепенно да се адаптира българското производство с изискванията на пазара на ЕС, както и плавно да се намалят митата в периода до присъединяването. Това означава да се подобри достъпът до пазарите и да се премахнат експортните субсидии. България ще настоява да паднат митата за стоки, които досега са търгувани с преференции със страните от ЦЕФТА, като например корнишоните, сладките пиперки, гъби, моркови, бобови растения, грах. Ще искаме и безмитен достъп за глюкоза, сироп от глюкоза или други видове фруктози. За ориза, слънчогледовото масло, консервираните зеленчуци, виното и тютюна пък страната ще предложи по-големи тарифни квоти. България ще намали митата за някои нечувствителни стоки, като позволи безмитен внос на замразени зеленчуци, ягоди, малини, къпини, грах, фасул, аспержи.

        До два месеца Министерството на икономиката ще създаде "кол-център", откъдето фирмите ще получават актуална информация за всички програми, свързани с присъединяването към ЕС, съобщи зам.-министърът на икономиката Евгения Колданова. Министерството преговаря с Брюксел и по новия проект на програма ФАР за периода 2004-2006 г., като се очаква до няколко месеца той да се одобри. Проектът е за 30 млн. евро и ще се прилага в три направления - партньорство между частния и държавния сектор, предоставяне на консултантски услуги и подкрепа на конкурентоспособността.

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!