Как ще пътуваме в ЕС?
Лесно, но има някои особености, които трябва да знаете

добавено: 25.10.2006 г.

Илин СТАНЕВ, в.Капитал

    Имате си частен самолет и се чудите дали ще можете да летите директно от летище Лесново примерно до летище "Темпелхоф", след като след 1 януари 2007 г. България стане член на ЕС? Не, няма да можете.

    Макар правото на свободно движение да влиза в сила и за българите, граничните проверки остават до влизането на страната в Шенгенското споразумение. Така че поне дотогава ще трябва да прелитате през някое летище с КПП за проверка на документите.

    Повечето хора този проблем естествено не ги засяга. Макар че с влизането в ЕС пътуванията в страните - членки на съюза, ще станат много по-лесни, има доста подробности, които е важно да се знаят. Обикновено те се отнасят или до ограничен кръг лица, или до подобни теми като тази, която интерсува само собствениците на малки самолети.

    Голямо нововъведение от 1 януари е възможността България да се напуска само с лична карта, нещо което до сега по закон ставаше само с международен паспорт. Според зам.-министъра на вътрешните работи Бойко Коцев промените в Закона за българските документи за самоличност ще бъдат внесени тази седмица.

    Освен улеснение това ще породи някои технически проблеми и изненади - например сегашната система за отчитане на времетраенето на командировки в чужбина с печатите върху паспорта ще трябва да бъде променена.

    Всички българи, които до този момент са били ограничавани да пътуват в чужбина чрез отказ за издаване на паспорт, вече ще имат отново лесен достъп до страните от ЕС. Иван Шаренков от Главна дирекция "Гранична полиция" обаче уточни, че с премахване на граничните мерки се въвежда компенсиращ механизъм, който цели да преодолее някои от негативите на премахването на граничния контрол. Така в зоната на границата ще се извършва засилен контрол не само от митничарите и граничарите, но и от полицията. По този начин българите, които досега са имали ограничение, ще продължат да бъдат връщани обратно от страните членки.

    Освен това, въпреки че голяма част от досегашните изисквания отпадат, граничните власти на старите страни членки ще може за известен период да продължат по инерция да изискват доказване на финансови ресурси или международни паспорти - това се случи и при приемането на десетте нови членки през 2004 г. Затова за всеки случай не е лошо да имате паспорта си подръка, както и достатъчно средства, за да демонстрирате платежоспособност.

    Свободата на пътуване все още не означава и свобода на установяване - за престой над три месеца ще се изисква издаването на разрешително от съответната страна членка. То се придобива след доказване на причината за престоя обикновенно пред полицейските управления, местните власти или службите по имиграция.

    Правото на пътуването също така не дава директна възможност за участие на пазара на труда. За жителите на крайграничните региони с Гърция и Румъния това вероятно ще се промени, тъй като те ще се ползват по-широки права за движение, намиране на работа и установяване в съседните страни членки. България обаче тепърва трябва да договори споразумения за тази цел с Атина и Букурещ.

    Повече за правата и задълженията ви при пътуване в страни членки на Европейския съюз вижте на www.europa.eu/abc/travel/index_en.htm

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!