Новини

Задържаниите на МП „Капитан Андреево“ 400 кг хероин е рекорд

72 разглеждания от 21 април 2024 г.

    Заловените вчера на МП „Капитан Андреево“ 402,720 кг хероин за 16,700 млн. лева са рекорд. През 2018 г. на пункта са задържани 712 кг хероин в два ирански камиона, но сега дрогата е била скрита в един.
   
    Това стана ясно по време на брифинг с участието на вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова, министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, окръжния прокурор на Хасково Иван Стоянов, директора на Агенция „Митници“ Георги Димов, заместника му Пламен Павлов и директора на НАП Румен Спецов.
   
    Този резултат не е случаен, а е резултат от засиленото взаимодействие между четирите служби от Министерството на финансите и Министерството на външните работи – Агенция „Митници“, НАП, ГДБОП и ГД „Гранична полиция“ – коментира вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова. Тя поздрави служителите, участвали в операцията, и допълни, че правилната посока е да се работи заедно в защита на гражданите и на държавата. „Това е първата стъпка от одобрения от министър-председателя план за предприемане на общи действия и използване на най-ефективните механизми и инструменти за борба с тежката и организирана престъпност“, подчерта Петкова и допълни, че целият капацитет на българските институции ще бъде използван, за да бъдат защитени интересите на държавата и българските граждани“. Тя изрази увереност, че в най-скоро време България ще бъде пълноправен член на шенгенското пространство.
   
    Калин Стоянов, министър на вътрешните работи, подчерта отличното взаимодействие между всички служби на ГКПП „Капитан Андреево“. Засега съвместните проверки са на два пункта, но планът е отворен и във всеки момент може да се включат и други пунктове. „За това количество хероин няма постъпила информация от партньорски служби. Тук е работено на принципа „анализ на риска“, подчерта Калин Стоянов.
   
    Георги Димов, директор на Агенция „Митници“ подчерта съвместната ефективна работа и допълни, че към момента се прави анализ на случая.
   
    Пламен Павлов, заместник-директор на Агенция „Митници“ разказа, че проверката по случая е извършена по предварително структуриран рисков модел, а при сканиране са набелязани подозрителни зони с различни плътности.
   
    Иван Стоянов – окръжен прокурор на Хасково, представи случая. На 17 април на МП "Капитан Андреево" пристига товарен автомобил с турска регистрация. Шофьорът - турски гражданин, представя документи за превозваната стока – матраци за легла от Иран през Турция и България за страна от Европейския съюз. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, при която са констатирани подозрителни плътности в превозвания товар. При последвалата физическа проверка във всички 156 спални матраци, между горния дунапрен и металните им пружини са открити 618 полиетиленови пакети с лентова форма, съдържащи бежово прахообразно вещество, реагирало при полеви тест на хероин. Общото бруто тегло на задържания наркотик е 402.720 кг на стойност 16 727 377 лева, оценен за нуждите на съдебната система.
   
    По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура- Хасково. Окръжна прокуратура – Хасково привлече Х.Х., на 63 г., турски гражданин като обвиняем за престъпление по чл.242, ал.4, предл. 1, вр. ал.2 от Наказателния кодекс. След изтичане на 72-часовия срок на задържане ще бъде поискано от Съда постоянна мярка задържане под стража.
   
    Специализираната операция започна на 16.04.2024 г. с цел засилено противодействие на контрабандата и други престъпления през държавната граница. Операцията е по план, утвърден от премиера Главчев по предложение на Министерство на вътрешните работи и съгласуван Министерство на финансите, и се осъществява от служители от ГДГП, ГДБОП, Агенция „Митници” и Националната агенция за приходите.

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!
Движението на акцизни стоки вече е интегрирано с новата автоматизирана система за износ на ЕС

147 разглеждания от 16 април 2024 г.

    Системата за движение и контрол на акцизни стоки (EMCS) вече е интегрирана с новата автоматизирана система за износ (AES) на Европейския съюз. Целта на интеграцията е проверка за съответствие на данните в електронния административен документ (е-АД) и в митническата декларация за износ. Новата функционалност беше въведена в експлоатация на 13.02.2024 г. с фаза 4.1 на EMCS. С нея продължава развитието на системата с нововъведените функционалности в предходната фаза 4.0.
   
    Процедурите за движение на акцизни стоки под режим отложено плащане, които ще се изнасят извън Европейския съюз включват два основни процеса:
    - когато държава членка на изпращане е и държава членка на износ;
    - когато държава членка на изпращане е различна от държава членка на износ.
   
    С фаза 4.1 на EMCS се въведоха следните изисквания към компетентните органи в държавата членка на износ:
    - да проверяват данните в е-АД спрямо декларацията за износ и да уведомяват, за всички несъответствия между е-АД и декларацията за износ, държавата членка на изпращане и изпращача, посредством автоматизирани процеси в EMCS.
    - да уведомят компетентните органи на държавата членка на изпращане и изпращача, когато стоките няма да бъдат извеждани от митническата територия на Съюза, посредством автоматизирани процеси в EMCS.
   
    Съобщенията, които се разменят чрез компютърната система в случаите на износ на акцизни стоки под режим отложено плащане във фаза 4.1 на EMCS се допълват и към тях се добавя ново съобщение - IE836 - Уведомление за анулиране на декларация за износ. Структурата и съдържанието на съобщенията се регламентират от Делегиран Регламент на Комисията за изменение на Делегиран Регламент (ЕС) 2022/1636 на Комисията от 5 юли 2022 година за допълнение на Директива (ЕС) 2020/262 на Съвета чрез установяване на структурата и съдържанието на документите, които се разменят в контекста на движението на акцизни стоки, и за определяне на праг за загубите, дължащи се на естеството на стоките.

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!
Технически дефект в системата на митниците временно затрудни обработката

196 разглеждания от 13 април 2024 г.

    Без значение дали тя става на хартия или чрез електронната система, контролът е на високо ниво, коментира специално за „24 часа" директорът на Агенция „Митници" Георги Димов
   
    Затруднения имаше в последния работен ден на седмицата при електронната обработка на част от митническите декларации за внос и износ. Причината е възникнал технически дефект в централната система на Агенция „Митници", който дава отражение и на работата на модула за тарифни позиции, съобщиха от агенцията.
   
    Инцидентът с дефектиралия хардуер е възникнал в четвъртък следобед и е дал отражение на няколко системи, включително и на електронната обработка на пътни такси и разрешителни режими, чийто контрол се извършва по границите на страната.
   
    За да не се образуват струпвания от камиони по границите, незабавно се е преминало към обработка на хартия спрямо утвърдения протокол и още същата вечер проблемът е отстранен, уточниха още от митниците.
   
    Днес затруднения все още имаше при обработката на някои митнически декларации, което се отрази на работата на вътрешните митнически бюра. Работоспособността на системите се очаква да бъде възстановена в късния следобед.
   
    "24 часа" откри на работното му място и Кольо Колев, директор на Дирекция „Информационни системи и аналитична дейност" в Агенция „Митници", които даде повече информация за проблема:
    Кольо Колев: Веднага преминахме към „аварийна процедура", очакваме днес проблемът да бъде отстранен
    Г-н Колев, каква е причината част от митническите информационни системи да не работят днес?
    Причината е хардуерен проблем в една от машините в централната система. За съжаление колкото и да са добри едни информационни системи, се случват и технически проблеми. Важното е да се отстраняват възможно най-бързо и да се намери адекватно решение. Това е изключително рядък случай за информационните системи на митниците, които са достъпни за клиентите на Агенция "Митници" в над 99% от времето на годишна база.
    Какви мерки са предприети?
    Действахме по утвърдената процедура при такива ситуации. Веднага след установяване на проблема беше задействана така наречената „аварийна процедура", т.е. обработка на хартия по отношение на пътните такси и разрешителни режими, тъй като спирането на работа при тях крие риск от струпвания по границите. Това беше успешно избегнато. И още към 22.00 ч снощи, в четвъртък, работоспособността на модула беше възстановена и дейността продължи в обичаен режим, през електронната система. Днес се работи активно по възстановяване на пълната работоспособност на модулите за внос и износ, при които има затруднения при обработката на част от митническите декларации.
    Това, че се работи по „аварийна процедура" означава ли по-малко контрол?
    Това означава по-бавна обработка, тъй като системите осигуряват бързодействие и ефективност по-големи от хартиените процедури. Ефектът се вижда в броя обработени товарни автомобили, които са около 30% по-малко от обичаен делничен ден, но това е неизбежен ефект. Както казах когато става дума за граница, важно е обработката да не спира, т.е. да има алтернативен вариант за работа. При такива ситуации логично обработваме по-малко товарни автомобили, но при същото високо ниво на контрол.
    "Работата на митническите информационни системи е напълно възстановена в 20.30 ч. на 12 април", съобщиха официално от митниците.
   

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!
Европарламентът се застъпи за сухопътния Шенген за България и Румъния

458 разглеждания от 11 април 2024 г.

    Европейският парламент прие днес призив до края на годината да отпаднат проверките по сухопътните граници в Шенген за България и Румъния. Проверките по въздушните и морските граници за двете държави бяха отменени от 31 март.
   
    Според евродепутатите дългите опашки от товарни автомобили по границите следва да изчезнат с премахването на сухопътните проверки и с приемането на допълнително европейско законодателство. Те отбелязват, че стотици товарни превозни средства се задържат всеки ден по вътрешните граници на ЕС, а това води до отражения за здравето и условията на труд на водачите, за пътната безопасност и дейността на превозвачите.
   
    ЕП би искал да бъде въведено задължително законодателно изискване времето за проверка на камионите да не надвишава една минута на превозно средство по границите в ЕС. Евродепутатите подкрепят възможността водачите на камиони да използват по-малки гранични пунктове при определени условия.

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!
Агенция Митници има нов директор

466 разглеждания от 09 април 2024 г.

    Служебният министър на финансите Людмила Петкова назначи за директор на Агенция "Митници" Георги Димов. До момента той бе зам. изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП).
   
    Петкова мотивира назначението с нуждата от успокояване на ситуацията, след като оглавяващата агенцията Петя Банкова бе арестувана, а освен това и обяви, че очаква Димов да пренесе добрата практика по събиране на приходите от НАП в митниците. А също и да помогне за по-плавния преход към сливане на приходите администрации.
   
    Увери, че във връзка с обединението не се предвижда съкращаване на служители от която и да е от двете администрации.
   
    Румен Спецов запазва поста начело на НАП.

Коментари

митничар съкратен от Танов
2024-04-11 13:34:05
  Явно е добър служител в НАП! Но не е и няма да бъде и той никога МИТНИЧАР! Както и Банкова не беше!
М
2024-04-11 14:29:38
  Показателно за това, как бъдещата мега приходна агенция ще се управлява от хора в НАП, тъй като митницата е "разграден двор". Умишлено или не - до тук я докараха
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!
Страните от ЕС се споразумяха за временни ограничения върху вноса на някои украински хранителни продукти

169 разглеждания от 09 април 2024 г.

    Страните от Европейския съюз се споразумяха за временни ограничения върху вноса на някои украински хранителни продукти, който според някои държави членки е дестабилизирал селскостопанския пазар, предаде Ройтерс.
   
    Преговорите продължиха със седмици на фона на протестите на фермери срещу евтиния внос от Украйна. В Полша се стигна до блокиране на границата с бившата съветска република и изсипване на украинско зърно върху железопътни релси, отбелязва Ройтерс.
   
    ДПА посочва, че споразумението по-конкретно се отнася за „птичето месо, яйцата, захарта, овесените ядки, зърнените храни, царевицата и меда“. В ЕС ще може да бъдат внасяни без мита само ограничени количества от тези продукти.
   
    Споразумението бе договорено от представители на Европейския парламент и на белгийското ротационно председателство на Съвета на ЕС. То трябва да бъде одобрено официално от ЕП и от страните членки.
   
    Ако това стане, договорените ограничения ще влязат в сила на 6 юни за период от една година.
   
    Колко тежко ще се отразят рестрикциите на украинската икономика ще зависи от това дали нападнатата от Русия страна ще успее да намери нови пазари за своята селскостопанска продукция, отбелязва ДПА.

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!
На 30 април 2024 г. Обединеното Кралство ще въведе второ ниво на Border Targeting Operation Model (BTOM)

265 разглеждания от 08 април 2024 г.

    В допълнение към спазването на предстоящия за въвеждане текущ контрол, от 30 април 2024 г. търговците трябва:
    • Да се уверят, че стоките, които внасят от ЕU/EFTA влизащи във Великобритания през граничен контролен пункт (ГКПП) или контролен пункт (КП) да представят пратката за проверка при поискване, където могат да се извършат базирани на риска документи, самоличност и физически проверки. Съществуващите инспекции на високорискови растения и растителни продукти от ЕС, Швейцария и Лихтенщайн ще се преместят от местата на местоназначение (PoD) към ГКПП и КП.
    • Да качат IUU документи в известие за внос CHED, създадена в IPAFFS за пратка, съдържаща риба или рибни продукти за консумация от човека, преди да подадете известие за внос.
   
    В приложените документи „Актуализация на PR стоки“ и „Често срещани грешки“, могат да бъдат намерени допълнителни насоки и актуализации за мляно месо, месни заготовки и механично отделено месо.
   
    Освен това, приложението по-долу ще намерите някои полезни връзки към:
    Онлайн обучителни сесии на DEFRA – Тези сесии ще разкажат на търговците всичко, което знаят за промените в процесите на импортиране от 30 април 2024 г. съгласно оперативния модел Border Target. Ще предоставят ръководство стъпка по стъпка за внос в GB от ЕС/ЕАСТ и ще предоставят информация за влизане през входно пристанище с граничен контролен пункт и ще очертаят какво се случва, след като стигнете там.
   
    1. Актуална информация за за каймите, месните заготовки и механично отделеното месо
   
    2. Често срещани допускани грешки в документите за внос
   
    Timetable
    BTOM: Prepare for import controls from 30 April '24 (animal products) Tickets, Tue 9 Apr 2024 at 10:30 | Eventbrite
   
    BTOM: Prepare for the upcoming import controls from Apr'24 (plants focused) Tickets, Thu 11 Apr 2024 at 11:00 | Eventbrite
   
    BTOM: Prepare for import controls from 30 April '24 (animal products) Tickets, Tue 23 Apr 2024 at 10:00 | Eventbrite
   
    Resources and Links on BTOM
    Technical questions and answers about Sanitary and Phytosanitary Controls (SPS) - GOV.UK;(www.gov.uk)
   
    Leaflets
    Border control posts - plants and plant products
    Composite food products decision trees
   
    Health certificates
    Import notifications using IPAFFS

    Phytosanitary certificates
    Transiting goods through Great Britain to the EU, Iceland, Liechtenstein, Norway and Switzerland
   
    Gov.uk and Plant Health Portal Guidance
    Model health certificates for exports of live animals and animal products to Great Britain - GOV.UK (www.gov.uk)
    Check import risk categories and related rules for animals and animal products imported from the EU to Great Britain, from 31 January 2024 - GOV.UK (www.gov.uk)
    UK border control posts: animal and animal product imports - GOV.UK (www.gov.uk)
    TOM risk categorisations - UK Plant Health Information Portal (defra.gov.uk)
    Authorised Operator Status (AOS) - UK Plant Health Information Portal (defra.gov.uk)
    TOM online session recordings and Questions and Answers (Q&A) - UK Plant Health Information Portal (defra.gov.uk)
   
    BCP and CP Maps
    Live animals, animal products and food and feed of non-animal origin border control posts (BCP) in the UK - Google My Maps
    BCP, CP, and IC Locations for Plants - Google My Maps
   
    Previous Webinars
    Border Target Operating Model September Online Sessions/Webinars - YouTube

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!
Задържаха шефката на Агенция Митници и заместникa ѝ при операция на ДАНС

234 разглеждания от 03 април 2024 г.

    Държавната агенция Национална сигурност провежда операция на територията на София и страната, потвърдиха от ДАНС за БНТ.
   
    По непотвърдена официална операция са задържани директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова, както и заместникът ѝ Людмил Маринов. Според информацията, с която разполагаме, преди да постъпи на работа в Агенция "Митници" в началото на март, Маринов е бил служител на ДАНС. Банкова също е бивш служител на ДАНС.
   
    Според служители на Агенция "Митници" другият заместник на Банкова - Георги Александров е на работното си място.
   
    Към момента тази информация е неофициална като органите на реда нито потвърждават, нито отхвърлят това. Пред агенцията в момента има засилено полицейско присъствие.
   
    Според източници на медията от дома на Петя Банкова в кв. "Сухата река" е иззет договор за кредит на съпруга ѝ на стойност 12 хиляди лева, научи ПСН. В момента се извършва претърсване в дома на заместник - директора на Агенция Митници Людмил Маринов.
   
    Очаква се от кабинета ѝ в Агенцията, Банкова да бъде отведена в сградата КПКОНИ, където да бъде разпитана.
   
    Според информацията, операцията на ДАНС е свързана с раследване на сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда. Николай Николов - Паскал е от Хасково и е бивш митничар.
   
    Освен в София, операцията на ДАНС е в ход и в Хасково, според неофициалната информация.

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!
България и Румъния се присъединиха към Шенгенското пространство

111 разглеждания от 31 март 2024 г.

    На 31 март България и Румъния се присъединиха към Шенгенското пространство. Комисията горещо приветства това постижение, което следва историческото решение на Съвета от декември 2023 г. Присъединяването на тези две държави членки към Шенгенското пространство ще направи общото пространство по-привлекателно чрез значителното разширяване на най-голямото в света общо пространство без проверки по вътрешните граници.
   
    Председателят Фон дер Лайен заяви: „Утре е важен ден: България и Румъния се присъединяват към Шенгенското семейство. Приветствам премахването на проверките по вътрешните въздушни и морски граници. Това е голям успех и за двете държави. А също така и исторически момент за Шенгенското пространство — най-голямото пространство на свободно движение в света. Заедно изграждаме по-силна и по-обединена Европа за всички наши граждани.“
   
    От декември миналата година и двете държави членки предприеха всички необходими мерки, за да гарантират гладкото прилагане на шенгенските правила от 31 март 2024 г. През март тази година Комисията заедно с България и Румъния поставиха началото на рамки за сътрудничество, които се основават на успешното изпълнение на пилотните проекти за бързи процедури за предоставяне на убежище и връщане. С тези рамки за сътрудничество Румъния и България ще продължат да допринасят за укрепването на сътрудничеството в областта на границите и миграцията, както и за съвместните европейски усилия за подобряване на сигурността на ЕС по външните граници и за справяне със свързаните с миграцията предизвикателства. .
   
    Освен това беше създадена регионална инициатива за полицейско сътрудничество между държавите членки по маршрутите през Западните Балкани и Източното Средиземноморие, в която участват България, Румъния, Австрия, Гърция, Унгария и Словакия. Това ще даде възможност за съвместно и устойчиво справяне със съответните предизвикателства, включително по отношение на трансграничната престъпност.
   
    България и Румъния непрекъснато демонстрират висока степен на ангажираност за осигуряването на адекватна защита на външните граници на ЕС, с непрестанен и ключов принос за вътрешната сигурност на Шенгенското пространство.
   
    Какво предстои
    Съветът следва да вземе решение, с което да определи датата, от която ще бъдат отменени проверките по вътрешните сухопътни граници между България, Румъния и другите шенгенски държави. Решение относно сухопътните граници може да бъде взето през 2024 г.
   
    Контекст
    Още през 2011 г. Комисията потвърди в докладите за оценка по Шенген, че България и Румъния са изпълнили всички изисквания, за да бъдат изцяло част от Шенгенското пространство. Комисията активно подкрепяше този процес.
   
    Шенгенското пространство без контрол по вътрешните си граници е едно от най-ценените от гражданите на ЕС постижения. Започнало като междуправителствен проект между пет държави членки през 1985 г. — Белгия, Германия, Люксембург, Нидерландия и Франция — то постепенно се разшири, за да се превърне в най-голямото пространство на свободно движение в света. Освен че улеснява свободното движение на хора без контрол по вътрешните граници, Шенгенското пространство е от значителна полза за европейската икономика.

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!
Експерт с международен митнически опит поема Териториална дирекция „Митница София“

149 разглеждания от 28 март 2024 г.

    От днес, 28.03.2024 г., Павел Манченко, който до момента бе представител на Агенция „Митници“ в Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз, е назначен за директор на Териториална дирекция „Митница София“.
   
    Павел Манченко е митнически експерт с дългогодишен опит в администрацията, включително на международно ниво. Има над 27 години стаж в системата на митниците, заемал е различни експертни и ръководни длъжности, включително: началник отдел и началник на митница, заместник-директор на териториалната дирекция в София, началник отдел в дирекция „Международна дейност“. От 2019 г. досега, в продължение на два мандата бе митническо аташе - представител на Агенция „Митници“ в Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз в Брюксел, Белгия.
   
    Павел Манченко има висше икономическо образование, преминал е множество професионални курсове и специализации, включително специализация „Международни отношения и митническа политика“.
   
    Досегашният директор на териториалната дирекция Димитър Димитров преминава на друга длъжност в системата на митниците.
   

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!