Новини

Таксата за моста "Русе-Гюргево" вече може да се плаща електронно

97 разглеждания от 07 юли 2024 г.

    От днес, 5 юли, се въведе възможност за електронно заплащане на такса "мост" на Дунав мост "Русе-Гюргево", съобщава агенция "Митници".
   
    Онлайн плащането на таксата за преминаване на Дунав мост "Русе-Гюргево" е възможно за всички излизащи от България леки автомобили (до 8+1 места), без значение държавата им на регистрация. Запазва се и възможността за заплащане на място в брой или с банкова карта.
   
    Онлайн плащането на таксата за преминаване на моста е достъпно на портала на Агенция "Митници" - https://ep.customs.bg/eportal/public/index?pageId=41&isActive=id6
   
    Таксата е нормативно определена и е една и съща при касово и безкасово плащане - 2 евро или 4 лева. При онлайн и безкасовото плащане не се дължат допълнителни такси за транзакцията.
   
    Онлайн плащането може да се извърши предварително и по всяко време. След заплащане клиентът получава потвърждение на посочена от него електронна поща. При явяване на лекия автомобил на Дунав мост "Русе-Гюргево" на изход от България, митнически служител проверява плащането на такса за съответното превозно средство по регистрационен номер.
   
    Очакванията са чрез новата възможност за електронно заплащане на такса "мост" да се намали значително времето за контрол по пътни такси за леки автомобили, което ще повлияе за облекчаване на трафика.
   
    Такса "мост" се администрира от Агенция "Митници" при преминаване на Дунав мост "Русе-Гюргево" в посока изход от страната. При преминаване на моста от Румъния към България, таксата се администрира от румънските власти.
   
    Приходите от такса "мост" за леки автомобили за 2023 г. възлизат на близо 2,8 млн. лв., а за шестте месеца на 2024 г. вече са достигнали над 1,225 млн. лв., съобщава агенция "Митници".
   
    ДНИ ПРЕДИ РЕМОНТА
   
    През следващата седмица – на 10 юли, започва основният ремонт на Дунав мост при Русе. От Агенция "Пътна инфраструктура" информираха, че строителните работи ще се извършват всеки ден през светлата част от денонощието, като няма да се въвежда пълно спиране на движението. Превозните средства ще преминават поетапно двупосочно в платното, в което не се работи.
   
    Предвижда се строителните работи да се извършват в 6 етапа. Първите два включват ремонт на естакадата на българска територия. За целта ще бъде затворен участък с дължина около 400 метра. Първо ще бъде ограничено движението в лентата за вход в България, а след това за изход в посока Румъния. Прогнозният срок за изпълнение на ремонтните дейности в този участък е около 4 месеца и половина за всяка от лентите.
   
    За по-добра организация на движението регулирането на трафика ще се извършва с адаптивна светофарна уредба. Тя ще се премества и ще се разполага в съответната част на моста, която се ремонтира.
   
    Трасето на българска територия на Дунав мост, който е част от път I-2, е с обща дължина 1,057 км. От въвеждането му в експлоатация преди 70 години – през 1954 г., досега основен ремонт не е извършван. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка.
   
    Стойността на основния ремонт на съоръжението е 44.877 млн. лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на строителните работи по договор е 730 дни.
   
    Четири дни преди да започне ремонтът на съоръжението трафикът е засилен и се образуват опашки. В разгара на сезона на отпуските хиляди румънски туристи пътуват към българските и гръцки курорти. Влизането в България е именно през моста при Русе. Властите предприеха мярка, включваща отваряне на 4 ленти за движение и прилагане на облекчен контрол – гранични служители минават през пътуващите на опашката, преди те да са достигнали до гишетата, за да проверят документите им.

Таксата за моста

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!