Новини

ЕС въвежда възпиращи мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус

253 разглеждания от 31 май 2024 г.

    ЕС обяви в четвъртък, че вдига значително митата върху вноса на зърно, маслодайни семена и други храни от Русия и Беларус, за да защити фермерите и да спре износа на украинско зърно от окупираните земи като руско.
   
    "Новите мита целят на практика да спрат вноса на зърно от Русия и Беларус в ЕС. Следователно тези мерки ще предотвратят дестабилизирането на зърнения пазар на ЕС, ще спрат руския износ на незаконно присвоено зърно, произведено на териториите на Украйна, и ще попречат на Русия да използва приходите от износа за ЕС, за да финансира своята агресивна война срещу Украйна. Това е още един начин, по който ЕС показва стабилна подкрепа на Украйна", заяви белгийският финансов министър Винсент ван Петегем, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС.
   
    Митата, които влизат в сила от 1 юли, ще важат за зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти, както и гранули от цвекло и сушен грах. Те не засягат износа за трети страни, за да запази световната продоволствена сигурност. Досега вносът на тези храни е бил на безмитен режим или с ниски мита.
   
    Според мотивите на решението Русия е малък вносител в ЕС на храните, чиито мита се променят, но предвид собствените си запаси може да пренасочи големи количества към европейския пазар, "причинявайки внезапен приток от големите си съществуващи запаси, като по този начин наруши пазара на ЕС".
   
    Регламентът идва в отговор на ролята на Русия като световен износител на зърно и използването на износа на храни като геополитически инструмент. ЕС стои твърдо зад Украйна и нейния народ и ще продължи да подкрепя силно икономиката на Украйна, както и нейното общество, въоръжени сили и бъдещо възстановяване, се казва в съобщение на Еврокомисията, която е инициатор на мярката.

ЕС въвежда възпиращи мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!