Новини

Проверките на ЕС на стоките от Китай носят риск от по-широк търговски конфликт

121 разглеждания от 24 януари 2024 г.

    Срещата на върха в Давос бе събитието на изминалата седмица за световния политически елит. През тази година събитието в Давос се проведе под надслова „Възстановяване на доверието“, като сред засегнатите теми бяха глобалната търговия и икономическият растеж.
   
    По време на изказванията китайският премиер отправи послание към политическите лидери, че страната е отворена за бизнес и чуждестранни инвестиции. Ли Цян уточни още, че пътят към икономическото възстановяване на страната е в правилна посока.
   
    Съревнованието между ЕС и Китай не остана незабелязано. По време на Световния икономически форум ЕС и Китай признаха, че проверките по вноса носят риск от по-широк търговски конфликт. А Европа може да наложи мита върху китайските електромобили още през юни.
   
    Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и китайският премиер Ли Цян коментираха разследванията срещу електрически превозни средства и вносът на европейски алкохола в Китай по време на Световния икономически форум в Давос. Политическите лидери подчертаха загрижеността си, че въпросните проверки рискуват да предизвикат по-широк търговски конфликт.
   
    Китай обяви антидъмпингово разследване на вноса на някои алкохолни напитки по-рано този месец. Това е ход, който се разглежда като ответна мярка на проверката на Европейския съюз относно китайските субсидии за електромобили.
   
    Дипломатическите връзки между ЕС и Китай вече са обтегнати. Блокът разкритикува Пекин за неуспеха му да осъди войната на Русия в Украйна и нарече търговските отношения с Китай „ небалансирани “.
   
    След прекъсванията на доставките, предизвикани от пандемията от Covid-19 и руската инвазия, Фон дер Лайен обяви, че ЕК ще положи усилия за „намаляване на риска“ от Китай, ограничавайки зависимостта от азиатската страна при индустрии като фармацевтиката, електрониката и отбраната. Пекин отвърна, че това би се равнявало на отделяне на Европа, тъй като подобен ход би обезсърчил китайските инвестиции в стратегическа вътрешна инфраструктура.
   
    Разследването на Китай относно вноса на алкохол от ЕС е първото голямо публично действие, което страната предприема спрямо Европа след обявяването на проверката на субсидиите за електромобили.

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!