Новини

На 7 юли 2024 г. се навършват 145 години от учредяването на българските митници

128 разглеждания от 07 юли 2024 г.

    На 7 юли българската митническа администрация чества професионалния си празник. На този ден преди 145 години са създадени първите митници след Освобождението на България.
   
    С Указ №2 на княз Александър I Батенберг на 7 юли 1879 г. са учредени митниците и митарствените пунктове на Княжество България. В указа е записано, че основната задача на новосъздадената институция е „да се запазят интересите на Княжеството”. Този управленски акт се случва веднага след назначаването на първото българско следосвобожденско правителство с Указ №1 от 5 юли.
   
    След Освобождението в митниците работят редица именити българи, сред които са Захари Стоянов, Никола Обретенов и други. През първите си години митническата администрация преминава множество трансформации, свързани с промяна на границите, утвърждаване на правила, формиране на нови логистични маршрути и на административен капацитет. Последващите промени в митниците следват историческите периоди в изграждането на съвременна България и дават отражение върху структурата и организацията на работа.
   
    „През годините българската митническа администрация е преминала през много исторически промени - от първия Закон за митниците до наши дни, когато сме част от Митническия съюз на ЕС. Но мисията на митническата администрация е неизменна и ще остане такава – да защитава интересите на държавата, обществото и икономиката на България и на ЕС. В периоди на трансформации тази мисия е още по-отговорна, защото дейността на приходните администрации е определяща за финансовата стабилност и за просперитета на държавата.
    Вярвам във високия професионализъм на българската митническа администрация и съм убеден, че Агенция „Митници“ ще се справи с новите цели и предизвикателства.
    Благодаря на всеки от Вас, който с енергия и компетентност изпълнява своите задачи!“ се казва в поздравлението до служителите от директора на Агенция „Митници“ Георги Димов.
   
    Датата 7 юли остава в институционалната памет на българската митническа администрация. С решение №685/10.09.2015 г. на Министерски съвет този ден се отбелязва като официален професионален празник на митническия служител в България.

На 7 юли 2024 г. се навършват 145 години от учредяването на българските митници

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!