Новини

Китай заплаши ЕС с търговска война заради митата върху електрическите коли

243 разглеждания от 21 юни 2024 г.

    Пекин предупреди, че ескалацията на въпроса около митата на ЕС върху вноса на електромобили може да доведе до "търговска война", предаде Ройтерс.
    Повод за изказването стана посещението на германския министър на икономиката в Пекин, който ще обясни на властите в Пекин промените в митата. Тридневната визита на Робърт Хабек е първата, откакто Брюксел предложи 38% митническа ставка върху вноса на произведени в Китай електрически коли.
   
    Китайските производители на коли призоваха Пекин да въведе мита върху вноса на европейски бензинови коли, а правителството започна да разследва вноса на свинско месо от ЕС като ответна мярка.
   
    Отговорността е изцяло в ръцете на ЕС.
    говорител на китайското министерство на търговията
   
    "В своето разследване за митата ЕС заплаши и ощети китайски предприятия заради перспективата да плащат по-високи мита и да предоставят твърде много информация", се казва в становището.
    Визитата на Хабек се възприема като възможност за Германия да разясни на Китай спецификите на митата, докато съществува риск към Германия да бъдат приложени контрамерки. Берлин се надява Китай да се съгласи на компромис, пише Ройтерс.
   
    Автопроизводителите в Германия ще бъдат най-засегнати от контрамерки, тъй като една трета от продажбите им идват от Китай.

Китай заплаши ЕС с търговска война заради митата върху електрическите коли

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!