Новини

ЕС ще наложи до 38.1% мита върху електромобили от Китай

393 разглеждания от 12 юни 2024 г.

    Европейската комисия ще наложи допълнителни мита до 38.1% върху вноса на електрически коли от Китай от м. юли, предаде "Ройтерс".
   
    Китай определи мярката като протекционистка, а самите производители смятат, че няма да има голям ефект. По-малко от месец откакто Вашингтон увеличи 4 пъти митата върху електрически коли от Китай до 100%, Брюксел също обяви, че ще наложи допълнителни мита от 17.4% за компанията "BYD", 20% за "Geely" и 38.1% за "SAIC" върху вече съществуващите мита от 10%.
    В официално съобщение Еврокомисията писа, че като част от текущото си разследване е стигнала до извода, че производството на електрически превозни средства с батерии (BEV) в Китай разчита на нелоялни субсидии и това заплашва икономически производителите на BEV в ЕС.
   
    Разследването също така разгледа вероятните последици и въздействието на мерките върху вносителите и потребителите на BEV в ЕС.
   
    Митата са нов разход в добавка към милиардите извънредни разходи за автопроизводителите във време, когато цените на колите падат, показват данни на "Ройтерс" от 2023 г. Европейските производители на коли страдат от по-евтиния китайски внос на електрически коли.
    Акциите на големи автопроизводители в Европа, които продават на китайския пазар, паднаха заради опасения от ответни действия на Китай. Компании като BMW BMWG.DE също ще бъдат обложени с мита върху електрическите си коли, произведени в Китай и продавани в Европа.
   
    Разследването в ЕК е типичен случай на протекционизъм.
    Лин Джиен, говорител на китайското външно министерство
   
    Според него митата ще се отразят зле на икономическото и търговското сътрудничество между Китай и ЕС, както и на стабилността на световното производство на автомобили и веригата за доставки.Китайската асоциация на пътническите автомобили е по-малко загрижена.
   
    "Налаганите мита са в рамките на нашите очаквания, средно около 20%, което няма да окаже голямо влияние върху повечето китайски фирми", каза главният секретар на асоциацията Цуи Донгшу.

ЕС ще наложи до 38.1% мита върху електромобили от Китай

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!