Новини

Шест български организации от публичния и частния сектор получиха Сертификат за заслуги на Световната митническа организация

122 разглеждания от 31 януари 2024 г.

    Шест български организации от публичния и частния сектор получиха Сертификат за заслуги на Световната митническа организация по повод Международния ден на митниците – 26.01.2024 г.
   
    На 29.01.2024 г., на специална церемония в Централно митическо управление, бяха връчени Сертификати на Световната митническа организация за заслуги под мотото „Митници, мобилизиращи своите традиционни и нови партньори около ясни цели“ на дирекция „Добро управление“ в Администрацията на Министерския съвет, Български съюз за митническо и външнотърговско обслужване (БСМВО), Национална организация на митническите агенти (НОМА), както и на три висши учебни заведения, обучаващи експерти в областта на митниците - катедра „Икономика" към Стопанския факултет на Софийски университет "Свети Климент Охридски", катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност“ към Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов и Института за следдипломна квалификация при Университет за национално и световно стопанство.
   
    Наградените получиха своите грамоти от директора на Агенция „Митници“ Павел Тонев, който подчерта важността на партньорствата като подкрепа и коректив в работата на митниците.
   
    Да не губят своя тонус и устрем в развитието на новите технологии и информационните си системи – това пожела на Агенция „Митници“ Ирена Първанова - директор на дирекция „Добро управление“ в АМС и ръководител на Управляващия на Оперативна програма „Добро управление“, и подчерта ролята на европейските средства за осъществяването на ключовите за държавата проекти, както и ползите за гражданите и бизнеса от електронизацията.
   
    Представителите на браншовите организации Васил Шишков от БСМВО и доц. д-р Момчил Антов от НОМА подчертаха важността на диалога и определиха като позитивна новина фактът, че Агенция „Митници“ разглежда като свои партньори и бизнеса.
   
    „Вярвам, че сътрудничеството между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Агенция „Митници“ ще продължи и за в бъдеще“, заяви доц. д-р Цветан Мадански - ръководител на магистърска програма „Митнически и данъчен контрол“ в катедра „Икономика" към Стопанския факултет на Софийски университет "Свети Климент Охридски".
   
    Доц. д-р Силвия Костова - ръководител катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност“ към Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов също изтъкна общите инициативи и отправи поздрав към служителите по повод Международния ден на митниците. В рамките на катедрата се развива обучение по Магистърска програма „Валутен, митнически и данъчен контрол“, която е сертифицирана от Генерална дирекция „Данъчно облагане и митнически съюз“ (DG TAXUD) към Европейската комисия като академична програма, покриваща напълно изискванията на европейската Професионална рамка за компетентностите в митническата професия и свързаните с нея референтни програми за обучение.
   
    Поздравления поднесе и проф. д.н. Живко Драганов - директор на Института за следдипломна квалификация при Университет за национално и световно стопанство, .
   
    „Митници, мобилизиращи своите традиционни и нови партньори около ясни цели“ е темата на Световната митническа организация за настоящата 2024 година, която насърчава митническите администрации да засилят връзките с досегашните си партньори, както и да се обърнат към нови сътрудничества.
   
    „Светът, в който работим днес, е значително по-различен от този от преди десет години. Изправени сме пред нови предизвикателства, включително, но не само, технологични революции, екологични и здравни кризи, както и сложни геополитически промени. Тези предизвикателства изискват не само отговор, но и проактивен подход от страна на митническите администрации в целия свят“ се казва в поздравлението по повод празника на Иън Сондърс – новоизбраният генерален директор на Световната митническа администрация. Той допълва, че темата може да се разглежда като пътна карта, която предизвиква митниците да мислят отвъд традиционния си обхват и да прегърнат новите възможности. „По този начин можем да гарантираме, че митническите администрации ще останат в челните редици за улесняването на световната търговия и за сигурност в тези бързо променящи се времена“, посочва Сондерс.

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!