Новини

По искане на Полша: ЕС връща квотите за редица стоки от Украйна

109 разглеждания от 30 януари 2024 г.

    В рамките на заседание, насрочено за сряда, 31 януари, Европейската комисия планира да одобри удължаването на преференциалния търговски режим с Украйна за периода до юни 2025 година, но с промените, поискани от Полша, съобщава RMF.
   
    В понеделник в Брюксел бе одобрено проектоспоразумение, което ще бъде внесено в Европейската комисия на 31 януари. То предвижда връщане на квотите за внос на украинска захар, птиче месо и яйца в ЕС, каквито не са включени в сегашното споразумение. За съответното са настояли полският министър на земеделието Чеслав Секерски и еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски, също поляк.
   
    Освен това Войчеховски също ще се опита да постигне по-благоприятен базов период за изчисляване на квотите за Полша, допълва медията.
   
    Проектоспоразумението предвижда и два защитни механизма: единият за нормални, а другият за непредсказуеми пазарни колебания.
   
    Извънредният механизъм може да бъде задействан дори от една държава, а решението за спиране на прекомерния внос ще бъде взето по-бързо, защото Европейската комисия ще отговаря за това и няма да има нужда от съгласието на всички страни от ЕС, обяснява медията.

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!