Новини

Туристи стават неволно контрабандисти в Турция

339 разглеждания от 13 октомври 2020 г.

    Напоследък турските митнически служители все по-често започват да регистрират опити за незаконно транспортиране на предмети през границата, които е забранено да се изнасят от страната.
   
    Според руското генерално консулство в Турция през август е имало няколко случая, когато руски туристи са били задържани на турската митница поради наличието на предмети с културна, историческа или археологическа стойност в багажа им.
   
    Интересно е, че подобни антики и произведения на изкуството могат да се продават без ограничения в Турция. Но износът на такива предмети в чужбина се наказва с лишаване от свобода до 12 години.
   
    Туристите от Русия стават контрабандисти по волята на обстоятелствата. Просто никой не ги предупреждава, че често сувенир, закупен в антикварен магазин, е предмет, забранен за износ от Турция.
   
    Разбира се, почти е невъзможно да придобиете истинско произведение на изкуството за малко пари. Според турския закон обаче, за антика се смята всяка вещ на възраст над петдесет години. Тоест, купувайки бродерия или бижута, произведени примерно през 1950 г. на битпазар, вече рискувате да нарушите закона.
   
    Също така е забранено да се изнасят монети, независимо от метала, от който са направени. Вземете камъче, докато се разхождате из древния град, и го опаковайте в багажа си, събирайте черупки или корали на плажа - още една причина да сте зад решетките за период от 5 до 12 години. Сувенирните оръжия също са забранени за износ предмети. Например, кинжал, закупен в обикновен магазин за сувенири и без историческа стойност, е предмет, който определено ще бъде иззет на митницата.
   
    Ако туристът има непреодолимо желание да закупи артефакт или произведение на изкуството, трябва да се снабди с всички необходими разрешителни. За всички останали стоки и сувенири, закупени в Турция, се препоръчва да се съхранява касовата бележка, както и да се вземе официално удостоверение от продавача, че това е римейк, а не антикварен артикул.
   
    Турски маслини, зехтин, подправки, сладкиши, кафе и чай са едни от най-популярните продукти, които туристите изнасят от Турция. Но трябва да се знае, че е разрешено да се изнасят хранителни продукти през границата с общо тегло до 5 кг и цена до 100 турски лири.
   
    Можете да вземете тютюн за наргиле със себе си не повече от 2 кг. Турските бижута са много търсени, тъй като те са с високо качество и разумна цена.
   
    Но трябва да се знае, че ценовия таван за износ на бижута е 15 000 лири и всичко отгоре ще бъде конфискувано.
   
    Не забравяйте да запазите касовия бон, за да докажете, че бижутата, които сте закупили, са в рамките на разрешения таван.
   
    econ.bg

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!