Новини

Пандемията свива търговията с 18,5% през второто тримесечие на 2020 г.

229 разглеждания от 27 юни 2020 г.

    „Свиването на търговията, което наблюдаваме в момента, е безпрецедентно и вероятно най-стръмното. Има и смекчаващи обстоятелства - предвид ситуацията, спадът можеше да бъде доста по-голям. Това е положителна новина, но не трябва да се спират да се полагат усилия за възстановяване на търговията - посочва генералният директор на СТО, Роберто Азеведо - Политическите решения са от решаващо значение за смекчаване на удара върху производството и търговията и те ще продължат да играят важна роля при определяне на темповете на икономическо възстановяване. За да се възстановят производството и търговията през 2021 г. е необходимо бюджетните, паричните и търговските политики да следват един курс.“
   
    Прогнозата на СТО от 20 април, очертава два вероятни пътя: сравнително оптимистичен сценарий, при който световната търговия със стоки през 2020 г. ще намалее между 13% и песимистичен сценарий, при който ще се свие с 32%. Пандемията и свързаните с нея ограничения се засилиха през втората половина на март, припомнят от СТО. Строгите мерки за социална дистанция и ограниченията за пътуванията и транспорта са били в сила в повечето страни през април и май, като сега в голяма част от държавите се облекчават.
   
    Търговските полети в световен мащаб са намалели близо със 74% между 5 януари и 18 април и оттогава до средата на юни са се възстановили с 58%. Контейнерните превози също се възстановяват частично през юни, в сравнение с май. Междувременно индексът за новите експортни поръчки също започна да се възстановява през май, след рекордни спадове през април.
   
    Друга скорошна прогнозира на Световната банка предвижда, че глобалната икономика ще преживее най-дълбоката рецесия след края на Втората световна война. Прогнозира се, че глобалният БВП ще намалее с 5,2% през 2020 г.. Очаква се дълбоката рецесия, предизвикана от пандемията, да остави трайни белези, чрез намаляващи инвестиции, влошаване качеството на човешкия капитал, чрез загуба на работа и образование и „счупване“ на връзките между търговията и доставките.
   
    Въздействието от пандемията и други фактори ще върху икономиката варира в зависимост от региона. За развитите икономики се очаква свиване със 7%, а нововъзникващите пазари - с 2,5%. Европейската комисия прогнозира спад на БВП на ЕС от 7,5% през тази година, като за България се очаква свиване със 7,2%. В Източна Азия и Тихия океан, Световната банка прогнозира малък ръст от 0,5%, в Южна Азия ще се свие с 2,7%, Субсахарска Африка - с 2,8%, Близкия Изток и Северна Африка - с 4,2%, Европа и Централна Азия - с 4,7%, а Латинска Америка - със 7,2%.

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!








Разпечатай 




[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!

Магистър - Валутен, митнически и данъчен контрол