Новини

ДАНС ще следи системата на митниците на живо денонощно

238 разглеждания от 04 септември 2018 г.

    Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще има достъп до информационната система на агенция "Митници" 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Това е заложено в проект на инструкция за достъпа, качен на правителствения портал за обществени обсъждания.
   
    Достъпът на ДАНС ще е за справочна дейност с изключение на данъчна и осигурителна информация при спазване на принципа "необходимост да се знае" по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация. Това означава, че достъпът е ограничен само до определена класифицирана информация и само за лица, чиито служебни задължения или конкретно възложена задача налагат това.
   
    В проекта е описана и конкретната информация, до която служителите на ДАНС ще имат достъп: за извършените вносни, износни и транзитни операции; декларации за парични средства; електронни акцизни данъчни документи; акцизни декларации; лицензи и регистрации по Закона за акцизите и данъчните складове; независима малка пивоварна; специализиран малък обект за дестилация и т.н.
   
    В началото на годината БСП предизвика скандал за системата за обмен на информация между Агенция "Митници" и НАП - Българска акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). Оказа се, че в централизираната система за контрол на акцизните стоки не оставят следи влизанията или направените промени, защото това са параметрите, зададени при изграждането й.
   
    "В крайна сметка изводът е, че системата позволява манипулация и тя така я позволява, че от нея очевидно не остават следи", заяви на изслушване в парламента главният прокурор Сотир Цацаров. Той определи системата като "развален водомер, през който не се знае какво минава".

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!
Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!

Магистър - Валутен, митнически и данъчен контрол