Новини

МВФ: Страните трябва да избягват протекционизма на всяка цена

201 разглеждания от 30 юли 2017 г.

    Международният валутен фонд предупреди световните лидери да избягват прибягването до протекционистки мерки "на всяка цена" заради вредите, които биха причинили на собствената си и глобалната икономика.
   
    Докато президентът Доналд Тръмп многократно обвинява световната търговия за икономическите проблеми на САЩ и заплашва да наложи бариери за вноса, МВФ твърди, че подобни политики няма да работят, пише БГНЕС.
   
    В шестото издание на годишен доклад, анализиращ дисбалансите в глобалната икономика, институцията посочва, че докато общите търговски и инвестиционни дисбаланси са се свили от кризата, в развитите икономики се наблюдава увеличаване на дефицита. Държавите с дефицит обаче са най-изложени на риск от "реабилитация", която може да доведе до антитърговска политика, заяви пред репортери водещият автор на изследването на МВФ Луис Кубеду.
   
    "Ключов момент в доклада е, че протекционистките политики трябва да се избягват на всяка цена", каза той и добави, че подобни действия „ще бъдат изключително вредни за вътрешния и глобалния растеж".
   
    Наскоро МВФ издаде годишни доклади с поглед към големи икономики, включително САЩ и Германия, в които препоръчва по-голям акцент върху намаляването на дисбалансите. И докато администрацията на Тръмп обвини Германия, че несправедливо се възползва от относително по-слабата стойност на еврото, за да увеличи износа си, Кубеду заяви, че фондът "търси действия от двете страни".
   
    В случая с Германия това означава политики за увеличаване на вътрешното потребление, а за Съединените щати - намаляване на държавния дефицит и увеличаване на производителността чрез образователни инициативи и инфраструктурни проекти.

Коментари

  Все още няма направени коментари!
 Вашият коментар 

anti robot anti robot anti robot anti robot

   Всички полета са задължителни!
Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!