Износителите избягват експортното субсидиране

добавено: 20.05.2004 г.

DNEVNIK.BG

    Схемата за подпомагане на износа на български земеделски стоки не се харесва от производителите и те се въздържат да кандидатстват за държавна помощ. Това стана ясно от вчерашния търг за експортни субсидии от фонд "Земеделие", от които се възползваха само 9 компании .
    Очаквахме доста фирми да се включат в търга, но се оказа, че повечето не са удовлетворени от държавите, за които може да се изнася, заяви за "Дневник" Ализан Яхова, главен икономист във фонд "Земеделие". Подпомагането не важи за износителите за ЕС, САЩ, Канада, Австралия и др. Яхова даде за пример млекопреработвателни предприятия, повечето от които са ориентирани точно към пазарите извън този списък.
    В края на април фондът обяви търг за издаване на експортни лицензи на компании, които искат да получават субсидии при износ на агропродукция. Правителството определи през тази година да подпомага само продажбата в чужбина на пилешко месо, птичи яйца за консумация, млечни произведения (бяло саламурено сирене и кашкавал), агнешко месо и консервирани плодове и зеленчуци. Предвидените средства са в размер на 3 млн. лв.
    Схемата за провеждането на търга не е работеща, коментира президентът на птицефермите "Градус - 1" Иван Ангелов.
    Според него е много висока гаранцията от 20% от исканата субсидия, която се внася за допускане до търга. Това означава да блокираме във фонда за дълъг период от време значителни средства, при положение че не е ясно дали въобще ще намерим пазар за износ, посочи Ангелов.
    Той не изключва ситуацията да доведе до извършването на фиктивен експорт. "Когато една компания има заявено количество за износ, но договорът й се провали, тя ще прибегне до всякакви методи, за да не загуби гаранцията си във фонда и все пак да получи субсидии", каза Ангелов. Държавните помощи се изплащат след осъществяването на експорта при доказателства с митнически документи и от страната, която е получател.
    Крайният срок е 15 ноември за реализиране на подпомогнатия износ. Други земеделски производители пък директно обявиха, че са идвали различни хора при тях, включително и държавни служители, за да им предлагат схеми за фиктивен износ към страни от Далечния изток.
    Общо в сряда на търга участваха само 14 кандидата. Компаниите "Филипополис РК" и "Сердика 90" са отхвърлени, защото направлението им на износа е за САЩ, Канада и Австралия, закъдето няма предвидени експорти субсидии, обясни Яхова. Заради липсата на документи е отстранена фирмата "Шипка 99" АД. Гаранция за участие в търга не е внесъл "Лайнс холдинг". Освен това не е имал договор за износ с чужда компания, а с българска. ЕТ "Ангелов - Иван Ангелов" е декласирана, защото е искала да осъществи експорт на 520 тона птичи яйца. Общата квота е за 500 тона и класирането се осъществява в низходящ ред, т.е. се избират компании, които са предложили да изнесат по-малки количества.

Избрани износители, количества и направления
    ОМК - 80 тона бяло саламурено сирене, 15 тона кашкавал от овче мляко и 10 тона бяло саламурено сирене от краве мляко; Ливан
    "Агрокомерс 98" - 200 тона агнешко месо; Хърватия
    "Балкан - комерс 95" - 50 тона пресни, охладени и замразени агнешки меса; Хърватия "Фрукто Сливен" - 1161 тона консервирани плодове и зеленчуци; Русия и ОНД
    "Солвекс мира фрукт" - 140 тона консервирани плодове и зеленчуци; Русия, ОНД и Израел
    "Конпло" - 471 тона консервирани плодове и зеленчуци; Русия
    "Карнобатплод" - 280 тона консервирани плодове и зеленчуци; Русия "Птицекланица" - 100 тона пресни, охладени и замразени пилешки меса; Македония
    "Яйца и птици - Зора" - 500 тона кокоши яйца; Швейцария
    ------------------
    "Не искам да коментирам преди окончателното приключване на преговорите, но мога да ви уверя, че Еврокомисията неколкократно завиши първоначалните си предложения за квотите, които България може да произвежда за чувствителните земеделски стоки." Това каза за "Дневник" вицепремиерът Пламен Панайотов по повод информацията от Брюксел, че Евросъюзът съкращава квотите за производство на захар, млечни продукти, зърнени и маслодайни култури, предвидени за директно субсидиране от еврофондовете след 2007 г.
    Според Панайотов преговорите вървели съобразно очакванията на правителството и на адресатите на задълженията по глава "Земеделие". "Мога да ви уверя, че договорените количества отговарят на потребностите на производителите и потребителите на земеделска продукция", заключи Панайотов. Браншовиците обаче са на коренно противно становище. Ако квотата за захар, произведена от собствено произведено захарно цвекло, е само 4752 т, това означава, че тя е договорена според годишното производство от 2001 г. насам и не включва квотата, дадена на страната за преработка на нерафинирана захар от трети страни, обясниха експерти. Годишното потребление на захар в страната е около 250 хил. тона.
    Това означава, че в бъдеще страната ще внася този продукт изцяло от излишъците на Европа.
    Най-безпроблемно се договарят субсидиите за лозята, зърнените храни и тютюна. Данните за произвежданото мляко в България обаче са лоши, каза в сряда в парламента главният преговарящ Меглена Кунева. Според нея след договарянето на квотите може да с приложи т.нар. ревизирана клауза, т.е. две години след влизането в ЕС да се търси увеличаване на квотите с 4% от цялото произведено количество.

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!