Експортни субсидии на фонд "Земеделие"

добавено: 01.04.2004 г.

Източник: ECON.BG

    С 15 лева на тон ще се субсидира производството на захарно цвекло
    Управителният съвет на фонд "Земеделие" взе решение на заседание късно вчера за определяне на размера на експортните субсидии за стимулиране на износа на земеделски продукти през 2004 г.
    Ще се предоставят 400 лева тон за птиче месо, при общ ресурс от 1 млн. лева.
    400 лв. за тон е и субсидията за износ на птичи яйца, като ресурсът, определен за целта е 200 хиляди лева. 800 лева на тон е помощта за агнешко месо.
    1 200 000 лева се предоставят за износ на млечни продукти, като по 250 лв. на тон ще се премира износът на овче и краве сирене, а с 350 лв. – тон овчи и краве кашкавал.
    Другите определени експортни субсидии са - 60 лв. за тон изнесени консервирани краставици и корнишони, 100 лв. – за сладки пиперки, 100 лв. за смеси от зеленчуци.
    Също със 100 лв. на тон ще се премират и конфитюрите от ягоди, малини и други плодове.
    80 лв. на тон е експортната субсидия за консервирани череши и праскови.
    Управителният съвет на фонд "Земеделие" взе решение и за определяне на лимит за предоставяне на кредити по инвестиционна програма "Растениевъдство" - до 3000 лева за създаване на 1 дка ново лозово насаждение и до 500 лева – за изкореняване на старо лозе.
    254 са проектите по трите инвестиционни програми на фонда "Растениевъдство", "Животновъдство" и "Техника" от началото на годината до този момент, като 180 от тях вече са финансирани. Размерът на предоставените кредити по тях е 31,117 млн. лв.
    С 15 лева на тон ще се субсидира производството на захарно цвекло, реши още фондът, като с предвидените средства от 300 хил. лева се осигурява засяването на 12,5 хил. дка.
    По 250 лв. за тон неомаганен памук ще отпуска фондът, реши още УС. Субсидията е в размер на 200 хил. дка, предвидена за 8000 дка засети с тази техническа култура. Фондът реши да подпомогне и близо 6000 дка ленени стъбла, като изплати 90 хил. лева субсидии, в размер до 15,6 лева на дка.
    Отпуска се и специална целева финансова линия за опазване и обогатяване на растителния генетичен фонд, като по нея ще се предоставят 500 хил. лева субсидия.
    Максималната сума на финансовото подпомагане за един отделен земеделски производител в рамките на тази финансова година е 130 хил. лв., припомни шефът на фонда Асен Друмев, както и че финансиране от фонда се предоставя само при изпълнени задължения към фонда, изплатени данъчни и осигурителни задължения.

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!