До Капъкуле и назад

добавено: 15.02.2009 г.

Георги Иванов, Дневник.bg

    Малко преди турската граница в автобуса настъпва суматоха. Като по заповед пътниците стават от местата си и започват трескаво да бъркат в торби и сакове. Започва бутане и пъхтене, чува се тракане на бутилки. Застанали на пътеката, няколко жени смъкват дългите си широки фусти. Те вадят от багажа джобни бутилки уиски и ги пъхат под дрехите, в чорапогащите си. За да не се изхлузят "патрончетата", ги увързват с тиксо около кръста. Някои приклякат по един-два пъти да се убедят, че всичко е наред. После се обличат и пак сядат мирно на седалките.

"Пак ви казвам: никой да не крие стока в рейса. Ще ни хванат и тогава лошо ни се пише", предупреждава водачката и се приготвя за първата митническа проверка на ГКПП Капитан Андреево. Пътниците по линията Хасково - Одрин не се нуждаят от подобни указания. Повечето от тях са

вещи в занаята по прехвърляне на стоки през границата и знаят отлично правилата.

"Най-важното е да не се правиш на много умен. Ако те хванат, плащаш си и те пускат", казва Сийка Илиева, която от дълги години пътува до Турция на пазар. Тя слиза на първия по-голям паркинг след граничния пункт Капъкуле - "Арсланлар", където предава стоката, получава си парите и като "зареди" с цигари, за да бъде курсът пълен в двете посоки, застава на паркинга да чака автобус за България.

Сийка, както и мнозина други са зарадвани от неочакваната новина - тия дни отпадна забраната за пътуване на куфарните търговци в Турция повече от веднъж седмично. От началото на февруари турските митничари пропускат трафикантите, без да им държат сметка колко пъти пресичат границата и какво носят. Това подейства на гилдията като пролетен повей посред снежна зима.

Турция забрани всекидневните пътувания през границата с цел търговия през декември 2005 г. Със заповед на тогавашния областен управител на Одрин Нусрет Мироглу беше разпоредено куфарните търговци да се спират на Капъкуле и да се връщат обратно.

С мотива, че "българските мравки"

нанасят сериозни загуби на турската икономика, той наложи още мерки за редуциране на трансграничната търговия. На "мравките" беше забранено да преминават пеш през граничния пункт. След това полицията в Турция отказа достъп на автомобилите с български регистрационни табели, произведени преди повече от 15 години. Турските контрольори въведоха дори режим за влизане на четни и нечетни номера, а от началото на март 2006 г. взеха да събират за леките коли и микробусите по 10 долара за преминаване на границата нощно време. По 10 долара бяха задължени да плащат и шофьорите при пътуване в почивните дни. После Нусрет Мироглу беше преместен на работа в Анадола, а неговото място зае Мустафа Бююк.

Според мнозина в Турция мотивите за олекотяване на режима се коренят в икономическата криза. Заради силно намалелите обороти производителите от Одрин, Къркларели, Люлебургаз и други турски градове, близо до границата с България, настояваха да се възобнови предишната търговия, която залиня след отстраняването на българите от турския пазар. Условия за възвръщане на алъш-вериша създадоха и протестните действия на гръцките фермери, които блокираха границите и затрудниха търговските връзки между България и Гърция, смятат от бранша.

По данни на българските митнически власти в момента с куфарна търговия се занимават активно между 400 и 500 души - три пъти по-малко отпреди "затварянето" на границата. От тях половината са жени според статистика на турската митническа полиция.

И днес, както и преди, основно перо в граничната търговия са цигарите и алкохолът. След затварянето на безмитните магазини на ГКПП Капитан Андреево

стоката се купува от Капъкуле


Турското законодателство позволява до три стека на пътник. Нормата за безмитен внос в България, както и във всички страни от Европейския съюз е един стек. От всеки продаден стек трафикантите печелят по 1 евро.

Местни хора твърдят, че и турски търговци се възползват от куфарните си събратя, ако те са съгласни да влязат в ролята на "мулета" за нелегален пренос на цигари и спиртни напитки. За трафикантите се приготвяли т.нар. пушети (торби, в превод на турски), които съдържат по три стека цигари и четири бутилки алкохол. Задачата на куфарните търговци е да ги изнесат извън пункта на определено място. Печалбата от всяка изнесена торба е 10 евро.

В Одрин нашите трафиканти не се задържат дълго. Продават набързо стоката, купуват нова и хващат пътя обратно. В България много лесно се пласират евтините турски маслини, домати, краставици, лук, картофи, цитрусови плодове, дрехи и цигари.

На връщане през Капъкуле се минава за минути - турските митничари не си правят труда даже да отворят багажника, за тях не е важно какво излиза от страната. Трудностите, ако изобщо ще дойдат, могат да се очакват на ГКПП Капитан Андреево - новият портал на Европейския съюз, където багажът на пътниците се проверява от няколко служби. Но явно си има начини, защото първият пункт за разтоварване на стоката е в самото село.


Български куфарни търговци купуват плодове и зеленчуци от пазар в Одрин


В "златните" години на куфарната търговия с Турция от нея се изхранваха няколко хиляди души

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!