Екотаксата - новият спорен данък

добавено: 08.12.2006 г.

в. Капитал

    Никой не подкрепя така наречената екологична такса, предложена от министър Джевдет Чакъров

    В бюджета на държавата за 2007 г. не е залегнал приход от екологична такса. Това бе официално потвърдено за "Капитал" от Министерството на финансите. Въпреки това най-вероятно такава такса ще има от 1 януари 2007 г. Въвеждането на новата такса бе обявено преди седмица от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това стана, след като бюджетът вече е приет на първо четене от парламента.
    Представителите на бизнеса подкрепиха предложението на МОСВ да се въведе екотакса за автомобилите, съобщиха от министерството. Оказва се обаче, че не само "бизнесът", но дори вносителите на автомобили, които имат интерес от таксата, не я одобряват.

    Интересът на вносителите на нови коли

    "Всички аргументи и предложения за преразглеждане на проекта за екотакса, които представителите на автомобилния бранш изказаха на срещата с МОСВ, бяха представени на медиите като "одобрение" и "се споразумяха". Истината е, че браншовите организации на вносителите на нови и на употребявани автомобили не одобряват нито принципа да се обложат всички автомобили, нито механизма, предложен към момента", съобщи председателят на УС на Съюза на вносителите на автомобили в България Стоян Желев. Тези нови такси, които условно наричаме еко, са практически без аналог в Европа и представляват един скрит данък, каза той. И допълни, че идеята държавата да събира данък, с който да плати подмяната на автобусите на градския транспорт в големите градове, звучи извън контекста на европейското ни членство дори и само поради факта, че таксата ще се плаща от всички, а парите ще се използват само в големите градове. Според Желев плащането на таксата от лица, които купуват автомобили, противоречи на философията на Директива 2000/53 на ЕС - "замърсителят плаща".
    Тази реакция на вносителите на нови автомобили означава, че те настояват за въвеждането на екотакса, която се плаща не еднократно, а всяка година, и то не от всички, а само за по-старите автомобили. Такава такса би оскъпила поддържането на стари коли и би стимулирала покупката на нови, а това не само ще "ограничава замърсяването", но ще увеличи и бизнеса им.

    Интересът на вносителите на употребявани коли

    Според председателя на Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА) Атанас Тодоров екотаксата се явява заместител на отпадащото ДДС. Той има съмнения доколко въпросната такса ще бъде екологична, но основната му забележка е, че диференциацията е твърде малка.
    "Таксите, диференцирани в толкова малък размер, не могат да ограничат вноса на много стари автомобили. Не е коректно за коли с евросертификати да се плаща почти еднаква такса като за автомобили, които не покриват стандартите. Таксата за "трошките" трябва да е много по-висока - големият замърсител трябва да плаща много, а малкият - малко", настоява Тодоров. Според него промяната трябва да дойде от годишните данъци на колите.
    Предложенията на АВА, освен че целят намаляване на замърсяването, напълно отразяват интересите на бранша. Ако се реализират, ще бъде елиминирана конкуренцията от купувачите на най-стари коли - "дребните солови играчи" и хората, които сами си внасят автомобила.

    Общественият интерес

    МОСВ не подкрепя "бизнеса", а само вносителите на нови автомобили. Това е подкрепа на един бизнес чрез утежняване на другите бизнеси, което не води до по-добра бизнес среда, коментира старши икономистът от институт "Отворено общество" Георги Ангелов. Той обяснява, че хората си плащат за замърсяването при ползването на бензина, половината от цената на който е данък - който хаби повече бензин, замърсява повече, но и плаща повече данък. По същия начин "наказанието" за по-старите автомобили е, че харчат повече бензин, което означава, че собствениците им плащат и повече данък. Не е оправдано да се налага втори данък, при положение че вече има един, твърди икономистът.
    А ако ще има екотакса, възниква друг важен въпрос. Защо най-вредните за екологията соцавтомобили на възраст 20-30 години, които се движат по българските пътища, няма да плащат екотакса, а много по-екологичните употребявани и нови автомобили, които се внасят в България, ще плащат?

    Що е екотакса според МОСВ

    Размерът на таксата ще зависи от възраст­та на автомобила. Тя ще се плаща еднократно и няма да важи за регистрираните до края на 2006 г. превозни средства. Инвалидите няма да дължат таксата. Все още не е решено как ще се таксуват новорегистрирани автомобили с газови уредби, но се очаква те да бъдат третирани по-благоприятно. Екотаксата е различна от съществуващата продуктова такса, средствата от която се използват за рециклиране на излезли от употреба коли. Средствата от нея ще се използват за мерки за очистването на въздуха в населените места. Те ще постъпват в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и ще се дават за проекти на общините за подмяна на старите дизелови двигатели на автобусите от градския транспорт, на отоплителните инсталации в обществените сгради, за възстановяване и изграждане на зелени системи.

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!