Безмитните квоти за ЕС "отесняват" за сиренето и зеленчуците

добавено: 24.02.2004 г.

Източник: ECON.BG

        Въпреки че предоставените на България безмитни квоти за внос на селскостопански стоки в ЕС не се изпълняват, производителите на млечни продукти и замразени зеленчуци поискаха да бъдат договорени по-големи количества
        Въпреки че по данни на земеделското министерство предоставените на България безмитни квоти за внос на селскостопански стоки в Европейския съюз като цяло не се изпълняват, производителите на млечни продукти и замразени зеленчуци поискаха да бъдат договорени по-големи количества за износ до 2005 г. Безмитните квоти важат за период от една година, смятано от 1 юли.
        За млечните продукти (сирене и кашкавал) определеният за България безмитен внос в ЕС до юли тази година е 5800 тона. Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, който е собственик на мандрата "Пършевица", за първи път тя ще бъде почти изпълнена, като бъдат изнесени над 5000 тона продукция. За сравнение миналата година сме изнесли за Евросъюза едва 1500 тона млечни продукти. Предвижданите 300 тона увеличение за 2004-2005 г. обаче могат да се окажат недостатъчни, смятат в асоциацията, откъдето настояват да се договорят по-големи количества. Освен това организацията смята, че квотата за производство на краве мляко след присъединяването трябва да бъде 2 млрд. литра, или 2 млн. тона. В момента производството е около 1.7 млрд. литра.
        Производителите на дълбоко замразени зеленчуци също настояват за увеличение на безмитната квота за ЕС. За разлика от млекопреработвателите проблемите при тях са, че определените от Брюксел количества се изпълняват почти веднага, още с първите реколти, и в повечето случаи по-късните видове въобще не стигат до износ. Квотата за безмитен внос на замразени в ЕС зеленчуци е 5000 тона. В нея влиза всичко - домати, пипер, зелен фасул, бамя и др. Производителите настояват тя да бъде разделена по стоки. "При сегашната ситуация квотата свършва много бързо, като се изнася предимно бамя за Гърция", обясни Александър Грънчев от отдел "Продажби" в "Алда интернешънъл". По думите му износът след това се облага с 14.4% мито и по този начин става невъзможно да се продават други продукти. Компанията е производител и износител на дълбоко замразени плодове и зеленчуци и продава в Евросъюза годишно около 1200 тона продукция. Според Грънчев някои производители и износители вече са намерили вратички, като продават например дини в Чехия, които след това се изнасят като чешки в Германия.
        От Министерството на земеделието и горите лаконично отговориха, че проблемите и исканията на производителите ще бъдат взети предвид при договарянето на новите квоти, но не се ангажираха с конкретни количества.
        В същото време повечето от останалите безмитни квоти за ЕС са заплашени от орязване заради системното им неизпълнение. Това важи най-много за износителите на месни продукти и пресни плодове и зеленчуци.
        Справката към 12 февруари т.г. сочи, че за някои видове стоки въобще не е осъществяван износ (виж таблицата). Според практиката на Евросъюза, ако квотите не се изпълнят, те могат да бъдат намалени за следващата година.
        Свинско, телешко, говеждо и пилешко досега не можеше да се изнася, тъй като липсваха лицензирани кланици в страната, които да отговарят на европейските ветеринарни и санитарни изисквания. От тях могат да се внасят неограничени количества в ЕС, но няма отпуснати безмитни квоти. Според председателя на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, който е и собственик на "Тандем-В", износът тепърва ще започне, защото вече има лицензирани кланици, но грижа на правителството е да бъдат договорени количества за безмитен внос в ЕС. По думите му другата причина да няма реализация на свинско месо е ваксинацията на прасетата срещу чума, тъй като в ЕС е забранено използването на подобни средства.
        Кирил Вътев обясни, че има поставени пречки от ЕС пред износа на колбаси, защото търговският партньор трябва да е закупил минимум 25 тона продукция на четири транша от фирмата производител предходната година. Ако не е изпълнено изискването, трябва да се плаща такса от 1.51 евро на килограм. По този начин нито една нова компания не може да пробие на пазара, смята Вътев.
        Изпълнение на някои безмитни квоти за износ в ЕС

Продуктквота (в тона)изпълнение (в %)
Птичи яйца3000
Домати, пресни или охладени65501.61
Краставици83758.78
Сладки пиперки200074.93
Тиквички1009.65
Грах4000100
Ябълки23250.13
Круши31250
Кайсии75043.91
Вишни220063.45
Праскови10008.11
Сливи93753.11
Боровинки125059,62
Тютюни (Ориенталски)750049.75

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!