Пурата, Шунката, Вафлата, Лимонадата и акция "Комар"

добавено: 25.10.2006 г.

Йово НИКОЛОВ, в.Капитал

    Пурата, Шунката, Пилето, Тихия, Джими - ето такива прякори от леката и хранително-вкусовата индустрия, гарнирани с шпионски привкус, подмениха поизмрелия ъндърграунд по страниците на вестниците. След като безславно се споминаха Маймуняка, Клюна, Бобъра, Лисицата, Кучето, Кьоравия и други представители на фауната, през седмицата на мода излязоха стоковите прякори от търговската мрежа. Особено нашумя Пурата - Георги Георгиев, и Радослав Живков-Джими. Макар и отдавна сочен като касичка на контрабандните канали, митничарят Георги Георгиев-Пурата се материализира след репортаж на "Нова телевизия", в който пред скрита камера признава, че кара автомобили за милиони, въпреки че заплатата му е 300 лева. Обаче имал приятели, които му давали ей така ферарита, ламборджинита, аудита, мерцедеси и баварци. Причината - бил много "нашумел" и така им правел реклама. От репортажа драгият зрител научи, че ферарито и ламборджинито не са хубави коли, "много ръмжат и возят твърдо". Освен това прякорът Пурата не идвал от пурите, а от мерцедес пура, който навремето бил любима кола на митничаря. И като "нашумя" Пурата, та тръгна да дефилира по всички медии. Той очевидно има доста добро самочувствие и сценично поведение: "Търсят ме от 40 медии едновременно, не мога да говоря с вас", отряза той репортерa на "24 часа". Но обяснява пред "Труд" за приятелството си със Самоковеца, който не е никакъв контрабандист - нима някой го е осъдил? А Таки (Христофорис Анатедимис, сочен за наркобос) защо да е бандит, като спокойно си обикаля света и си харчи парите? Пурата обясни, че е взел заем 500 000 евро от своя приятелка от Гърция, а Джими - че жена му работи в САЩ за "Парамаунт пикчърс". Освен това точно Джими разкрил контрабандата с компютри, Пурата лично занесъл преписката в Главна прокуратура през 2003 г.

    "Много е удобно в този момент двама митничари с подходящи прякори - Джими и Пурата, да се хвърлят на кучетата: ето ги корумпираните, да не си помислите нещо друго... Те - о, какъв ужас, госпожо! - слизат от скъпи коли пред едно кафене", театралничи Георгиев пред "Труд". "Стандарт" обаче го разкри тутакси - бил е "сач­ма" сътрудник на НСС, а другият доносничил на Икономическа полиция на СДВР. От което последва опровержение от главния комисар Иван Чобанов, че Пурата не е бил нещатен сътрудник на контраразузнаването. Обаче военна прокуратура се заинтересува дали е имало чадър от икономическа полиция на СДВР над Джими.

    Агенцията за финансово разузнаване най-накрая се сети да прояви интерес към Пурата и Джими, та изпратила, пишат вестниците, запитвания до партньорски служби за имотното състояние на любовници и жени. Органите на МВР и те се юрнаха да проверяват скъпите лимузини. Стъпките им последваха и от митниците. Изобщо цяла потеря от държавни служби се засили да проверява Пурата, Джими, Тихия, Шунката и други. Което пък ни припомня, че този челен опит вече сме го виждали при операциите "Комар", "Респект"... Тази я кръстиха "Скъпи коли". На което Пурата реагира така: "Вие сега искате да ме набедите, да кажат хората, че заради мен ги проверяват и разследват, а?"

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!