За честта на бандерола

добавено: 09.08.2006 г.

Иван МИХАЛЕВ, Вера ДЕНИЗОВА, в.Капитал


    Безмитните магазини са фетиш от времето на социализма. Затова и широкото мнение като че ли би предпочело duty-free-тата да не се затварят.

    Въпреки че общественият интерес е точно обратният, заради загубите за бюджета и основателните съмнения, че през тях минава голяма част от контрабандата.

    В началото на седмицата се разбра, че от Европейската комисия са изпратили писмо до Министерството на финансите, в което в прав текст се заявява, че България трябва да закрие безмитните магазини на входните си гранични пунктове. Ултиматумът на Брюксел идва точно в момент, в който парламентът най-после включи в дневния си ред съзнателно бавения законопроект за безмитната търговия. В него се предвижда запазване на обектите срещу въвеждане на по-строги мерки за контрол на продажбите - компромис, до който се стигна след усилено лобиране от страна на безмитните оператори. Битката е за магазините и бензиностанциите най-вече по границите с Турция и Сърбия, през които минават 70% от оборота им, които надхвърлят няколкостотин милиона лева годишно. Според заместник-министъра на финансите Георги Кадиев затварянето ще засегне шест магазина и три бензиностанции. Със сигурност обаче промените, с които финансовото министерство ще поиска закриването на тези обекти, ще срещнат "не­пропорционален" отпор в парламента. Както е ставало неведнъж при неколкократните опити на предишни правителства да решат въпроса веднъж завинаги.

    Държавата губи стотици милиони

    Справката за сумите, които държавата губи от възстановен акциз на безмитните търговци на горива, цигари и алкохол, продължава да нараства всяка година. За миналата година пропусната полза за бюджета е достигнала рекордните 133 млн. лева. Ако хазната беше събрала тези акцизи, можеше да си позволи с 2% по-нисък корпоративен данък. Най-голям дял от тази сума се пада на безмитните бензиностанции, които са под контрола на турския бизнесмен Фуат Гювен. В последните години Гювен многократно беше обвиняван в нелоялна конкуренция от останалите търговци на горива. Турският бизнесмен винаги е отговарял, че ако се закрият бензиностанциите по границата с Турция, камионите ще зареждат в съседната държава, където Гювен също има безмитна бензиностанция.

    Не по-различно стои въп­росът и с продажбите на цигари. Куфарната търговия през границата е поминък за пограничните райони както в България, така и в съседните страни. Цели градове от двете страни на браздата се изхранват с прекарване на стекове цигари, пазарувани на duty-free магазините. Рязкото увеличение на акцизите за цигарите и алкохола в България от началото на годината направи контрабандата на тези стоки още по-атрактивна.

    Контрабандата бележи рекорди

    По данни на Агенция "Митници" за първото шестмесечие през безмитните магазини са минали много повече цигари, отколкото за същия период на миналата година. В същото време според социологически проучвания потреблението спада. Обяснението на този парадокс е, че вместо скъпите цигари, произвеждани в страната, пушачите все повече купуват внесените контрабандно. Затварянето на безмитните магазини на входа към България няма да спре контрабандата, но със сигурност ще я ограничи. Евтини цигари ще продължат да влизат от Турция, тъй като южната ни съседка няма намерение да закрива безмитните си магазини. По границата със Сърбия пък напоследък се появи нова мода в цигарената контрабанда. Оттам влизат масово сръбски цигари, които въпреки платения там акциз си остават по-евтини от тези на българския пазар. Хитът сред куфарните търговци е марката Viceroy, произвеждана в Сърбия по лиценз на British American Tobacco. Те са особено популярни в България, тъй като по качество се доближават до българското Victory, но цената им е три пъти по-ниска - 440 динара на стек (около 10 лева).

    Лобито на duty-free операторите готви отпор

Собствениците на магазините ще се борят до пос­ледно. Те имат традиционно силно лоби не само в ДПС, но и в повечето парламентарно представени партии. Според шефа на асоциацията на безмитните оператори Радослав Генов, ако се затворят спорните обекти, минимум 120 млн. евро печалба ще отидат в Турция и Сърбия. От асоциацията твърдят и че Европейският съюз не забранява изцяло безмитната търговия на входа по границите. Те цитират евродиректива, според която пътниците, влизащи в съюза, имат право на безмитен внос до 175 евро, включващи една бутилка алкохол, стек цигари и 50 милиграма парфюм. Внесеният в парламента законопроект предвиждаше подобни ограничения за пазаруване и в българските фришопове.

    По всичко изглежда, че ултиматумът на Брюксел ще наложи цялостно преработване на закона между двете четения в парламента. Собствениците на магазини и бензиностанции вече намекнаха, че ще претендират за обезщетения от държавата. Надеждите са, че повишената събираемост на акцизи и данъци от ограничаването на контрабандата ще компенсира евентуалните разходи на хазната.

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!