ЕС 2007 - Звездният миг за старите автомобили

добавено: 24.02.2006 г.

Йордан Матеев, в.Капитал

   Цените на употребяваните автомобили силно ще паднат, а на новите среден клас ще се вдигнат след влизането на България в ЕС

   Влизането на България в Европейския съюз (ЕС) ще разтърси автомобилния пазар в страната. То ще засегне както търговията с употребявани, така и тази с нови автомобили. Цените на най-търсените стари коли ще паднат значително заради автоматичната промяна на ДДС режима от момента на присъединяването на България за сделки в рамките на общността. Сега данъкът се начислява не върху цената, на която автомобилът е купен, а върху завишена стойност, изчислена според мощността на двигателя и годините на експлоатация. ЕС обаче изключва подобни формули, които не отчитат реалната стойност на сделката. Мотивът на българския законодател, когато е въвел този режим, е бил да се избегне умишленото занижаване на официално обявяваните цени при внос с цел да се намали данъчната тежест. На практика купувачите на автомобили втора ръка в момента

   Плащат много повече ДДС, отколкото би трябвало

   За най-търсените автомобили с цени около 4-5 хил. лв. разликата е около 1000 - 2000 хил. лв. А когато българин купува директно автомобил, например от германски гражданин, плаща данък два пъти - веднъж ДДС влиза в цената, на която германецът продава, и втори път ДДС се плаща при внасянето в България, при това значително завишен. За най-търсените автомобили плащаният в България ДДС е средно около 1500 лв. Това означава, че с влизането в ЕС купувачът ще плаща с 1500 лв. по-малко - понякога тази сума стига до около половината от цената на автомобила с всичките разходи по транспортирането до България. Когато автомобилът е купен от автокъща в чужбина или в България, е по-сложно. Могат да се разиграят различни комбинации в зависимост от това кой купува и кой продава - физическо лице или фирма, дали прави това регулярно и надхвърля определена сума, или сделката е единична. При всяка от тях ДДС режимът се различава, но във всички случаи сегашните разходи за данъка падат значително. Някои стари автомобили ще бъдат с 2-3 хил. лв. по-евтини, потвърждава Любомир Доросиев, собственик на „Любо - Кар“ и член на УС на Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА).
   Колкото по-евтино е купен автомобилът, толкова по-голяма е данъчната изгода от внасянето му след влизането на България в ЕС. В този смисъл може да се очаква, че най-изгодни ще станат покупките на сравнително по-нови ударени автомобили. Най-голяма ще бъде разликата за евтини автомобили с висока мощност на двигателя (но до 163.2 конски сили, защото над тази мощност се дължи и акциз). Известно конкурентно предимство ще имат автомобилите, внасяни от страни с по-нисък ДДС, но само когато сделката се осъществява между физически лица. Например автомобилите внос от Германия ще станат малко по-изгодни от тези, внесени от Италия, защото германският ДДС е 16%, а италианският - 20%. Режимът, който действа в момента за внос на употребявани автомобили от страни извън ЕС, обаче ще се запази. Това означава, че нищо няма да се промени за автомобил, който се внася например от Таджикистан, освен че ще стане по-малко конкурентен.
   През последните години българският пазар на автомобили е във възход - особено на нови коли, продажбите на които скочиха над два пъти за две години. Ако се изхожда от случилото се в новоприетите страни от Централна Европа

   Цените на новите автомобили ще се качват

   Изглежда, в България е налице същата причина, която е качила цените в новоприетите членки - новите автомобили се продават на по-ниски цени в сравнение със Западна Европа. Процесът на изравняване на цените в новите членки на общността в сравнение със старите е предизвикан от опасенията на производителите за масов „автомобилен туризъм“ от запад на изток. Ценовите нива в момента в България са от най-ниските в Европа, пот­върждава пред “Капитал” председателят на Съюза на вносителите на автомобили (СВА) Стефан Хаджиниколов. Той се затруднява да определи с колко процента българският пазар е под европейския по цени, но признава, че производителите може да ги уеднаквят (ценообразуването при новите автомобили става с участието на производителите). Любомир Доросиев обяснява, че в момента има марки, които се продават на занижени цени в сравнение с цените в Западна Европа, предимно италиански и френски - например „Рено“ и „Пежо“. Според него германските автомобили не са с по-ниски цени спрямо западноевропейските.
   Анализаторът от офиса на “ПрайсуотърхаусКупърс” във Варшава Дейвид Грийн също прогнозира пред “Капитал”, че цените на новите автомобили в България постепенно ще се изравняват с тези в ЕС. Той посочва като пример марките “Тойота” и “Фиат”. Повечето анализатори на пазара очакват покачване на цените при средния клас автомобили, но не и при по-луксозните като БМВ и “Мерцедес”, тъй като според тях в момента цените им в България не са по-ниски от тези в ЕС.

   Основните играчи на пазара

   се представляват от две организации. СВА защитава търговците на нови автомобили, а АВА защитава търговците на употребявани. Известна част от пазара (никой не може да измери колко голяма, но вероятно до 20% от пазара на стари возила) заемат и отделни хора, които развиват бизнеса в сивия сектор, без да имат фирми. Те внасят и продават обикновено от един до три стари автомобила месечно. Това, което обединява трите групи играчи, е негативното отношение към управляващите, което започва от относително деликатното “България е разграден двор” на вносителите на нови коли до псувни по техен адрес от сивите бизнесмени в Горубляне. Друго, което ги обединява - никой не знае дали управляващите няма да променят правилата на играта. Оттук започва голямото разминаване на исканията. Вносителите на нови автомобили искат да се ограничи вносът на стари. Фирмите, внасящи употребявани коли, искат равно третиране с новите, ограничаване на вноса на най-старите и изхвърляне от пазара на дребните сиви нелоялни конкуренти. Последните пък от своя страна се борят за оцеляване и не могат да разчитат на лобиране сред властта.

   Напрежението се засилва

   с наближаващото членство в ЕС. Не сме наясно какво ще бъде извършено в законодателството при автомобилите, обяснява пред “Капитал” председателят на СВА Стефан Хаджиниколов. Той посочва, че управляващите нехаят за екологията и техническата безопасност. Хаджиниколов се надява с влизането в ЕС българската държава да стане по-взискателна в това отношение. Според него държавата трябва да измисли друг данък, който да компенсира падането на ДДС при употребяваните автомобили - такса при вноса, която да расте с нарастването на емисията на вредни вещества: “Да бъдем като развитите страни в Европа. В ЕС замърсителят плаща повече. А в България няма никаква разлика в режима на облагане при леките автомобили и при картофите.” Като допълнителен аргумент от СВА сочат непрекъснато повишаващите се екологични и шумови изисквания в ЕС, които оскъпяват производството на нови автомобили.
   Вносителите на употребявани автомобили от АВА вече са информирани, че практиката в отделните страни на ЕС е различна, но не са информирани какво планира българската държавата. Те са доволни обаче, че с влизането в ЕС ще отпаднат “всякакви изкуствено създадени формули” за плащане на повече данък за употребяваните коли. Тези фирми имат нелеки проблеми, които се опитват да решат с лобиране в транспортната комисия в парламента и в икономическото министерство. Те се борят срещу въвеждането на някакви допълнителни данъчни утежнения на мястото на по-ниския ДДС. В същото време се чувстват застрашени от възможностите, които дава свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали в ЕС на дребните играчи от сивия сектор. “Опитваме да се борим с нелоялната конкуренция на тържища като това в Горубляне, където бизнесът е в сивия сектор и не се плащат данъци и осигуровки”, обяснява Любомир Доросиев. Държавата трябва да ограничи този внос, настоява Станислав Илиев, собственик на “Сил карс” и член на АВА. Той познава в детайли режима на търговия при автомобилите в ЕС от западни специализирани медии. Илиев например е разпределил риска от нелоялна конкуренция, като е създал и фирма за екскурзии към страни от ЕС - логиката е, че ако държавата не се справи с дребните играчи, те ще имат нужда от транспорт например към Германия или Италия, за да внасят автомобили.
   В бранша са притеснени още, че при очакваното рязко падане на цените от 1 януари 2007 г. (ако членството в ЕС не бъде отложено), автокъщите ще загубят, тъй като ще разполагат с много автомобили, за които се дължи сегашният висок данък. “За членовете на нашата асоциация трябва да има гратисен период за ДДС от средата на тази година”, настоява председателят на АВА и собственик на “Онтарио А&А” Анастас Тодоров. Вносители поясняват, че повечето фирми от АВА имат поне по няколко десетки автомобила в своите автокъщи и биха претърпели сериозни загуби при драстичен спад на цените на Нова година.
   От друга страна, всички вносители на автомобили очакват

   Повече бизнес след влизането в ЕС

   Любомир Доросиев прогнозира 10-15% увеличение на продажбите на употребявани автомобили през 2007 г., ако се запази данъчното законодателство. Според него обаче не е изключен спад, ако се въведат финансови утежнения. Доросиев припомня, че държавата трудно ще се откаже от огромните данъчни приходи от автомобили (виж графиката). От друга страна обаче, оскъпяването на вноса на стари автомобили би бил много рисков политически ход в година на президентски избори. Най-силният политически аргумент за равно данъчно третиране е, че българите са бедни и нямат пари за нови автомобили. От отговора на въпроси на “Капитал” до министъра на финансите за данъчната политика по отношение на автомобилите става ясно, че не се планират промени, обременяващи вноса на нови или стари коли. По-скоро се намеква, че в бъдеще може да се очаква премахване на акциза върху автомобилите (бюджетните приходи от него са пренебрежимо малки, а такъв акциз няма в почти всички страни от ЕС). Известен растеж на вноса, макар и по-скромен, очаква и Анастас Тодоров, според когото пазарът вече е доста голям и няколко хиляди автомобила в повече няма да се усетят силно. Дейвид Грийн също прогнозира разширяване на пазара на стари автомобили в България. При очакване на спад в цените обаче доста логично би изглеждал спад на продажбите през настоящата година. Търсенето на нови автомобили в страните от Централна и Източна Европа е паднало с 14% за 2005 г. спрямо 2004 г. по данни на варшавския офис на “ПрайсуотърхаусКупърс”. Стефан Хаджиниколов обаче не се опасява от засилената конкуренция на употребявани автомобили и няма притеснения за пазара на нови след влизането в ЕС. Кривата на продажби ще върви нагоре, очаквам годишните продажби да стигнат 80-90 хил. броя до пет години, прогнозира Хаджиниколов. Той обяснява скока от последните две години с нарастването на изискванията на потребителите и е убеден в предимствата на новите автомобили, които според него в крайна сметка излизат по-евтини.

   По темата работи и Полина Георгиева

   Съвети*

   1. Планирате да купите нов автомобил среден клас - побързайте, преди България да влезе в ЕС, защото е по-вероятно цените да се качат.
   2. Планирате да купите употребяван автомобил, внесен от ЕС - изчакайте влизането в ЕС, защото е по-вероятно цените да паднат.**
   3. Планирате да продадете стар автомобил - побързайте преди влизането в ЕС, защото е по-вероятно цените да паднат. **
   4. Планирате да купувате или продавате автомобил а. следете внимателно данъчното законодателство в областта на автомобилите, защото, ако правителството и парламентът го променят, е възможно (част от) горните съвети да не са валидниб. следете внимателно информацията, отнасяща се до датата на присъединяването на България към ЕС и евентуалното отлагане на членството
   5. Правите бизнес с употребявани и/или нови автомобили- сега е моментът да лобирате за прокарване на законодателни промени в защита на вашите интереси- вижте първите четири съвета и бъдете предпазливи.

   * Съветите са направени на база редица условности. Основават се на: промяната на данъчния режим, произтичаща от влизането на страната в ЕС; случващото се на автомобилния пазар в новоприетите членове на ЕС от Централна Европа; информацията, предоставена на “Капитал” от Министерството на финансите, за данъчната политика по отношение на автомобилите в средносрочен (три години) период и при равни други условия.

   ** Съветът не важи или важи с по-малка сила за по-скъпи употребявани автомобили - например на цени над 20 хил. лв., но точната сметка зависи от мощността на двигателя и годините на автомобила.

   Причини за възхода на старите автомобили в Централна Европа

    - промяната на регистрационните и данъчните режими след присъединяването (преди това държавите са облагали по-тежко старите автомобили) ги прави по привлекателни спрямо новите - предпочитат се например германски автомобили на пет години пред нови от някои други страни.
    - цените на новите автомобили се покачват поради изравняването на цените в старите страни - членки на ЕС и новоприсъединилите се. Целта на „ценовата хармонизация“ е да се предотврати пътуването на хора в ЕС с цел купуване на автомобили от друга държава членка, където са по-евтини. Цените на новите автомобили в Полша за 2004 г., предлагани от първите 10 компании по продажби, са се покачили със 7% спрямо 2003 г. по информация на полското седмично списание The Warsaw Voice. Според Дейвид Грийн от „ПрайсуотърхаусКупърс“ преди последното разширяване на ЕС е имало големи различия в цените на средния клас автомобили - например на „Тойота“ във Великобритания и Полша, или на „Фиат“ в Италия и Полша. Цените на луксозните автомобили обаче са били почти еднакви. с присъединяването са отпаднали някои данъчни облекчения (свързани с ДДС) за покупката на нови автомобили за бизнес цели според The Warsaw Voice, а в същото време са отпаднали и някои ограничения за вноса на употребявани. Според законодателството на ЕС не може да се прави разлика между новите и старите коли, обяснява причините Дейвид Грийн.
    - според полски медии хората не желаят да продават старите си автомобили и следователно не си купуват нови, тъй като цените на вносните стари автомобили падат здравословният икономически растеж в региона, съчетан с поскъпването на местните валути спрямо еврото въздържането от разходи за покупки на дълготрайни стоки, включително автомобили по време на прехода, предизвикано от ниското потребителско доверие, следващо прехода.

   Настоящ режим на облагане при внос на употребявани автомобили от ЕС

   За автомобили за не повече от 9 души, включително водача, с мощност на двигателя над 120 kW (163.2 конски сили; 1 kW =1.36 конски сили) по системата DIN, акцизът е 35 лв. на 1 kW за автомобилите до 150 kW и 60 лв. за 1 kW при автомобилите над тази мощност.
   Мито не се дължи.
   Дължи се 20% ДДС върху митническата стойност. Митническата стойност се определя на база мощността на двигателя - броят на конските сили по DIN се умножава по 180 (или киловатите по 245) и така изчислената сума се намалява със степента на износване според продължителността на употреба до датата на преминаване на държавната граница на България - през първата година, считано от датата на първоначалната регистрация, не се намалява; през втората година - с 20%; през всяка следваща година до 5-ата включително - с по още 10%, като общото намаление не може да превишава 50% независимо от годините.
   Инвалидите са освободени от ДДС до размера на левовата равностойност на 900 долара при определени условия - ако автомобилът е с обем на двигателя до 1800 куб.см, с мощност на двигателя до 100 к.с. по DIN и ако преференцията не е ползвана за период 3 години. Преференцията е ползвана за около 16% (28 хил. бр.) от внесените през 2005 г. автомобили (нови и стари) по данни на Агенция “Митници”.

   Данъчна изгода* от промяната на режима от влизането на България в ЕС

   Пример 1
Германски автомобил на 7 години
Цена в Германия - 4000 лв. с включен ДДС от 16% (552 лв.)
Мощност на двигателя - 73 к.с.
Купувач е българско физическо лице
Дължимо ДДС при вноса в България по настоящия режим - 1314 лв.
А. Ако продавач е германско физическо лице - германското ДДС не се възстановява
Дължимо ДДС при вноса в България по бъдещия режим – 0 лв.
Данъчна изгода - 1314 лв.
Б. Ако продавач е германска фирма, на българския гражданин му се възстановяват 552 лв. германско ДДС
Дължимо ДДС при вноса в България по бъдещия режим – 0 лв.
Данъчна изгода - 762 лв.

   Пример 2
Германски автомобил на 10 години
Цена в Германия - 2400 лв. с включен ДДС от 16% (331 лв.)
Мощност на двигателя - 90 к.с.
Купувач е българско физическо лице
Дължимо ДДС при вноса в България по настоящия режим - 1620 лв.
А. Ако продавач е германско физическо лице, германското ДДС не се възстановява
Дължимо ДДС при вноса в България по бъдещия режим – 0 лв.
Данъчна изгода - 1620 лв.
Б. Ако продавач е германска фирма, на българския гражданин му се възстановяват 331 лв. германско ДДС
Дължимо ДДС при вноса в България по бъдещия режим – 0 лв.
Данъчна изгода - 1289 лв.

   Пример 3
Германски автомобил на 12 години
Цена в Германия - 3000 лв. с включен ДДС от 16% (414 лв.)
Мощност на двигателя - 150 к.с.
Купувач е българско физическо лице
Дължимо ДДС при вноса в България по настоящия режим - 2700 лв.
А. Ако продавач е германско физическо лице, германското ДДС не се възстановява
Дължимо ДДС при вноса в България по бъдещия режим – 0 лв.
Данъчна изгода - 2700 лв.
Б. Ако продавач е германска фирма, на българския гражданин му се възстановяват 414 лв. германско ДДС.
Дължимо ДДС при вноса в България по бъдещия режим – 0 лв.
Данъчна изгода - 2286 лв.

   *Показва с колко лева по-малко ще се плаща в произволно избрани, но близки до действителността примери след влизането на България в ЕС в сравнение със сега; съществуват още няколко варианта на облагане (т.нар. дистанционни продажби и облагане на маржа между покупно-продажната цена), които са по-сложни, а данъчната изгода леко намалява

   Спад на регистрираните нови автомобили в Центр. Европа (1-во тримес. на 2005 г. спрямо 1-во тримес. на на 2004 г.*)
Чехия - 3 %
Унгария - 11 %
Полша - 33 %
Словакия - 4 %
Словения - 9 %
Общо за петте страни - 20%

   * Страните се присъединиха към ЕС на на 1 май 2004 г. - на практика се сравнява период, в който страните са членки на ЕС с предходен период, в който те са извън ЕС
Източник: Global Insight

   Полша
   Продажбите на нови автомобили през 2005 г. са най-слаби от 1993 г. насам.
   През 2006 г. продажбите на нови автомобили ще паднат с 15% спрямо 2005 г. (прогноза на JATO Dynamics - компания, анализираща автомобилния пазар)
   Продажбите на стари автомобили са се качили със 7.4% за периода януари - ноември 2005 г.
Полският пазар на нови автомобили ще преодолее ефекта от присъединяването към ЕС едва през 2008 г. (прогноза на Алан Маргаритопол, директор маркетинг и продажби на „Рено“ за Централна Европа)

   Чехия
   Вносът на употребявани автомобили е скочил с 20% на годишна база, за периода януари - ноември 2005 г.
   Вносът на нови автомобили се е увеличил с 2.1% на годишна база, за периода януари - ноември 2005 г.
   Страната е запазила различията в облагането на нови и стари автомобили, но ЕС заплашва да съди чешкото правителството, което се опитва по този начин да предпази местния автомобилен производител „Шкода“ (по информация от Дейвид Грийн, анализатор от офиса на „ПрайсуотърхаусКупърс“ във Варшава)

   Унгария
   Ситуацията е подобна на тази в Чехия (по информация от „ПрайсуотърхаусКупърс“ във Варшава)
   ЕС е изискал в доклад края на 2005 г. Унгария да съобрази законодателството си (във връзка с данък върху употребяваните автомобили) с изискванията за свободна търговия (по информация на Ройтерс)

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!