С 10% ще намалее вносът на коли втора употреба през 2004 г.

добавено: 04.02.2004 г.

Източник: ECON.BG

        С 10% ще намалее вносът на коли втора употреба през тази година, смятат от Съюза на вносителите. Търсеното на нови автомобили няма да се увеличи заради повишаване на митническата стойност при вноса на стари коли, заяви Стефан Хаджиниколов, председател на Съюза на вносителите на автомобили в България. Клиентите, които предпочитат коли втора ръка, не са наша целева група и не се интересуват от покупка на лизинг,  допълни той. Прогнозата му е, че увеличаването на митническата стойност ще намали с 16 хил. броя на внесените коли втора употреба т. г. Ще изчезнат най-евтините коли, които се продават между 3 и 5 хил. лв., прогнозира Йордан Йорданов, председател на Съюза на вносителите на употребявани автомобили и части. Според него клиентите, които търсят коли на тези цени, ще се насочат към превозни средства, внесени преди години. Хаджиниколов смята, че повишаването на митническата стойност е стъпка към решаване на проблема със старите автомобили, а е безспорно, че страната се е превърнала в автоморга. Над 909 хил. са колите втора ръка, регистрирани в КАТ от 1992 до 2003 г., а новите са едва 161 766. Това значи, че 85% от автомобилите у нас са стари. Най-многобройни са 19-годишните возила.
Ако Министерството на финансите беше вдигнало дължимия данък още миналата година, приходите от ДДС в бюджета щяха да са със 100 млн. лв. повече. От години нищо не се прави за ограничаване на този внос, а постановлението, с което дължимият ДДС беше увеличен, не е променяно от 1993 г. Правителствата абдикираха от този проблем заради безхаберие, смята Хаджиниколов. От тази година междуведомствена група работи по национална стратегия за обновяване на автомоблния парк. Ако нещата вървят с този темп, стратегията може да е факт още през февруари. Съюзът на вносителите на автомобили в България предлага да се намали срокът на амортизация от 4 на 2 години при нови автомобили и покупката на нови превозни средства да се признава за разход на фирмите. По такъв начин в страната ще навлязат по-масово коли на възраст 4-5 години и ще започне постепенно обновяване на парка. Този ефект може да се постигне и с въвеждане на стандарта Евро 3 след гратисен период от 6 месеца например, предлага Хаджиниколов. Сега на него отговорят само международните превозвачи. Румъния и Македония вече въведоха този стандарт, в страните от Централна Европа той действа отдавна, каза Хаджиниколов.
През 2005 г. в ЕС ще бъде въведен стандарт Евро 4, който поставя двойно по-високи изисквания.
Подкрепяме въвеждането на стандарта Евро 3, каза и Йордан Йорданов. Ръководената от него асоциация ще поиска участие в работната група, която готви програмата за обновяване на автомобилния парк, и ще предложи да се ограничи вносът на коли, произведени след 1998 г. Държавата трябва да постави изисквания към екопараметрите на колите. Над 100 хил. автомобила са спрени от движение през последните 10 години. Министерството на околната среда е отговорно за тяхната преработка. През април т. г. ще бъде обявена обществена поръчка за изграждане на два национални центъра за разкомплектуване на стари коли. Те ще преработват по 16 хил. автомобила годишно. Предвидени са 20 млн. лв. за построяване на двата центъра, съобщиха по-рано от екоминистерството. Част от средствата ще бъдат осигурени от Предприятието за управление на околната среда. В него вече са внесени проекти на фирми за създаване на подобни центрове. Бонусът за рециклиран автомобил е 70 лв.
Транспортното министерство регулира вноса заради СЕМТ-овете
Транспортното ведомство регулира вноса само на тези автомобили, които се използват за таксиметрови превози в страната, за автобусни и товарни превози в чужбина, заявиха от ведомството на Николай Василев. Това става чрез Наредба N 34 от 2001 г.
От министерството още не са готови с последните промени в наредбата, които трябва да определят възрастта на автомобилите, които може да се използват за таксиметрови превози от 1 януари 2005 г. Министър Николай Василев настояваше в края на 2003 г. таксиметровите фирми да внасят автомобили, не по-стари от 4 г. Срещу това протестира Националният съюз на превозвачите. Оттам искаха поетапно обновяване на автомобилния парк, като от 25 години през 2005 г. възрастта да падне на 10 до 2007 г. В момента наредбата предвижда да не се внасят автомобили, по-стари от 10 г. По неофициална информация Василев бил склонил таксиметровите фирми и през 2005 г. да ползват автомобили на 25 години.
Автобусите и товарните автомобили, които се използват за международни превози, трябва да отговарят на Евро 3. Това е ангажимент, който страната ни е поела при затварянето на глава 9 - Транспортна политика, от преговорите с Евросъюза. Вносът на екологичните Евро 3 се регулира чрез методиката за разпределение на международните разрешителни, т. нар. СЕМТ-ове. През 2003 г. 35% от всички разрешителни за международен автомобилен транспорт бяха по стандарт Евро 3. През 2004 г. транспортното министерство и браншовите оранизации на превозвачите договориха 70% от разрешителните да са за Евро 3. Така фирмите ще бъдат стимулирани да обновяват автомобилния си парк и да са конкурентоспособни на европейския пазар, казаха от ведомството на Василев. За последните няколко месеца транспортните фирми са инвестирали над 100 млн. EUR за нови автомобили. Министерството предвижда законодателни промени, които да забранят вноса на автомобили за международен превоз, които не отговарят на Евро 3. Целта е през 2005 г. разрешителните за Евро 3 да са 80%, през 2006 - 90% и през 2007 г. - 100%. В момента 49 български фирми разполагат с автомобили Евро 3, 105 фирми с Евро 2, а 198 фирми имат автомобили, които отговарят и на двата стандарта.


Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!