ЕС ще ни отложи заради корупцията по границата и в митниците

добавено: 03.02.2006 г.

Интервю на actualno.com

    Тези дни излиза новата книга на известния български писател Петър Христозов за състоянието на националната сигурност. В нея авторът подробно описва корупционните схеми в митниците през последните години. Христозов твърди, че сегашното ръководство на Агенция Митници манипулира данните за митническите приходи и участва в контрабандни канали.

    Авторът твърди още, че директорът на Агенция Митници, който иска да получи пост в Брюксел, е пряко свързан и отговорен за дейността на уличения в корупция негов заместник Димитър Толев, задържаната Снежана Димитрова от МБ-Горубляне и разстреляната директорка Шинка Манова.

    Интервю с най-продавания автор в страната през последните години:

    Г-н Христозов, по-голямата част от последната Ви книга „Кирливите ризи на националната сигурност” е посветена на, както вие се изразявате, „безчинствата” в българските митници. Защо тези разкрития се появяват тъкмо сега?

    П.Хр.: Отделни факти за българските митници и скандални личности в тях съм изнасял и в предишни мои творби, но тук съм събрал в една завършена мозайка много парченца, които дават реална представа за едно действително състояние. Романът ми е изграден върху изцяло достоверна информация, която събирам вече близо две десетилетия. Ето че и на темата за митническата мафия й дойде ред в моя книга и се радвам, че става точно в този момент.

    Точно в кой момент?

    П.Хр.: В момент, в който се очертава вероятността българското членство в Европейския съюз да бъде отложено заради неспособността и на новото правителство да се пребори с организираната престъпност по границите – контрабанда, корупция, измами. Германия, която е нашият най-лоялен исторически партньор, засега отказва да ратифицира договора за присъединяването ни към ЕС.
    Скепсисът на западното обществено мнение към нашето приемане като цяло е много голям заради страхът, че прогнилите от корупция български митници няма да бъдат надеждна югоизточна граница на съюза, а по-скоро транзитни коридори за контрабандна нискокачествена азиатска стока, пиратски дискове, заразоносители от животински и растителен произход, естествени и синтетични наркотици. Премиерът Станишев сърцераздирателно призовава за по-бързо ратифициране на нашето евро-членство, а отговорът, който получава е: „Първо пресечете престъпността и приберете зад решетките босовете на мафията и корумпираните администратори, пък после ще видим!” - Все пак бяха направени няколко знакови ареста – на Маргините, на шефката на митницата в Горубляне Снежина Димитрова...

    Според ВАС тези първи крачки не заслужават ли обществена подкрепа?

    П.Хр.: Разбира се, но е важно да се разбере, че с палиативи няма да залъжем нито Европа, нито българския народ. Гръбнакът на престъпността не може да се прекърши с няколко изкупителни жертви. Хората, които с конформизма си години наред създаваха благоприятна хранителна среда за корупционните практики и контрабандните канали, не са пипнати с пръст.

    Кого имате предвид?

    П.Хр.: Редица високопоставени кадрови недоразумения в митницие и техния автор – Асен Асенов. Българинът има една много вярна приказка, че рибата се вмирисва от главата. Някой досега потърсил ли е отговорност от шефа на митниците за неудачните му назначения, довели до корупция, контрабанда и безстопанственост? Да вземем за пример доскорошните му любимки Боряна Емилова и Маргарита Пецанова? Едната бе директор на митница Аерогара-София, а другата - на Столична митница, но и двете станаха клиентки на прокуратурата и следствието. Пецанова, срещу която има повдигнати обвинения, дори не е отстранена от работа, както повелява Законът за държавния служител. Десни ръце на Асенов бяха и назначената от него за директор и по-късно убита Шинка Манова и скандално известният Димитър Толев.
    Според информация от службите първата е била касиер на контрабандните милиони, а вторият – тактик на рекета върху вносителите чрез контролираните от него мобилни митнически групи. Асенов е одобрявал всичко, с едничкото условие никой да не знае, че той знае. Тези дни гръмна поредният скандал, при който двама свиленградски митничари са арестувани за контрабанда на цигари. За единия от тях – Тодор Баджаков още през 2002-ра година Асен Асенов издава безпрецедентна в историята на митниците заповед, съгласно която Баджаков трябва да „подпомага с професионалния си опит ръководството на Митница Свиленград и митнически пункт „Капитан Андреево” при създаването на по-добра организация по контрола на транзитно преминаващите и влизащите в страната превозни средства, стоки и лица”.
    Свиленградски митничари твърдят, че от онзи момент нататък довереникът на Асенов започва да контролира процеса на формиране и разпределение на нерегламентираните плащания от контрабандата и измамите в свиленградската митница. Тази цинична контрабанда продължава години наред, до момента на щтракването на белезниците. И се организира и прикрива от човек, покровителстван лично от шефа на митниците в България!
    При това положение не е никак случайно, че председателят на комисията по външна политика към Европейския парламент Елмър Брок окачестви българската корупция като „ужасяваща”, а евро-комисарят по въпросите на вътрешния ред и правосъдието Франко Фратини апелира да бъде подета реална, а не декларативна борба срещу корупцията по високите етажи на властта. За същото настояха в ултимативен тон на 11-то заседание на Съвета за асоцииране „България – Европейски съюз” австрийският държавен министър по европейските въпроси Ханс Винклер и комисаря по разширяването Оли Рен.
    „Трансперънси интернешънъл” неотдавна ни отреди корупционния индекс, характерен за Колумбия, Боливия и Сейшелските острови – страни, управлявани от наркокартели. Всички изследвания на неправителствени организации у нас сочат митничарите като най-подкупната професионална прослойка и в това няма нужда да бъде убеждаван никой, който си е имал вземане-даване с нашите митници.
    Удивително е, че колкото повече корупционни скандали и контрабандни канали засича МВР, толкова повече стават пи-ар акциите на шефа на митниците Асен Асенов. По закон не МВР трябва да противодейства на контрабандата и измамите, които са административни нарушения, а именно Агенция „Митници”. През последните няколко години обаче митниците сериозно абдикираха от тази своя основна функция.
    От официалните данни на Агенция „Митници” излиза, че делът на приходите от административно-наказателната дейност в общите приходи на митниците не надвишава 0,3 на сто. Това означава, че разкриваемостта на митническите измами и контрабандата е на недопустимо ниско ниво. На същия извод навеждат огледалните сравнения на НСИ за стокообмена на България с наши основни търговски контрагенти като Германия, Гърция, Турция, Чехия, Хърватска.
    Разликите в данните за стотици милиони долари красноречиво говорят за перманентно ощетяващ държавната хазна контрабанден внос и фиктивен износ. Това означава, че митниците не изпълняват основното си задължение да предотвратяват, да залавят и да наказват контрабандата и измамите по границите и във вътрешността на страната. По ирония на съдбата тази теза е подкрепена от скъпо платените консултанти на българските митници – „Краун ейджънтс”.
    През 2004 г. тогавашният ръководител на мобилните групи на агентите Франк Фъргюсън заяви на семинар в Сандански, цитиран от медиите: „Най-много загуби България търпи от вноса на турски и китайски стоки, които са декларирани със занижена стойност или въобще не се обявяват!” Това беше чистосърдечно признание за провал в борбата срещу контрабандата и измамите. Или може би за престъпно бездействие, защото е най-малкото морално престъпление да знаеш схемите и способите за ощетяването на хазната и същевременно да не им противодействаш ефективно.

    За сметка на това обаче митниците отчитат повишена събираемост на митнически вземания!

    П.Хр.: Тази често повтаряна полуистина е откровен опит за профанизация на общественото мнение. Съвсем наскоро Асенов се похвали пред медиите, че с 30,9 на сто са повишени приходите от митниците през миналата година, но замълча за милиардите левове, с които се е увеличил обемът на вноса. Обявеният ръст на събираемостта от 1,27 милиарда лева би представлявал успех при нулев или съвсем нисък растеж на обема на вноса.
    Знаете ли, че по неокончателни данни през 2005 г. са внесени стоки за около 6 милиарда лева повече, отколкото през 2004 г.? На този прираст само дължимия ДДС е 1,2 милиарда, без да се слагат в сметката митата и акцизите, които освен, че са немаловажно бюджетно перо, повдигат и данъчната основа за ДДС.
    Мълчи се и за рекордно високите световни цени на енергоносителите, чийто драстично повишен импорт през миналата година носи приходи, затварящи ножицата между леко изоставащия с няколко процента от ръста на митническите приходи прираст на обема на вноса. Това означава, че за целите на сравнителния анализ не е важен средноаритметичният ръст на вноса, а ръстът на вноса на онези групи от стоки, които са с решаващ бюджетно-приходен ефект, част от които са например енергоносителите.
    Затова ръководството на митниците старателно крие и никога досега не е изнесло данни за стоковата структура на вноса и за абсолютните и относителните тегла на видовете стоки в общата събираемост на митнически вземания. Спекулативното пъчене с номинално повишени приходи е театър за наивници, но жалкото е това, че тази псевдоаргументация за „добрата” работа на митниците, започнаха да я припяват най-изявените им доскорошни критици.

    Да не би да визирате отново зам.-финансовия министър Георги Кадиев, за когото преди време обявихте в пресата, че му е била предложена седемцифрена сума, за да запази Асен Асенов на поста му?

    П.Хр.: Изглежда той е един от тези господа, за които съблазните на властта ще бъдат голямо изпитание. Ако си спомняте, преди изборите Кадиев бълваше огън и жупел срещу контрабандата по границите и корупцията в митниците. Сега той е най-ревностният покровител на митническия шеф, през чието управление се случваха лошите неща, срещу които предизборно негодуваше. Дали е взел пари за административна протекция други ще доказват, но Кадиев стигна дотам, че пред няколко милиона зрители на БиТиВи обяви за липса на оперативна информация относно корумпираността на Асен Асенов.
    Оперативната информация е най-строго охраняваната информация на МВР, до която достъп имат ограничен брой лица във връзка с преките им служебни задължения. Как така изведнъж Кадиев взе да разполага с оперативната информация на МВР, че и да я разгласява публично в най-гледани телевизионни предавания? Кой полицай противозаконно би предоставял информация на зам.-финансовия министър, който като опърлен скочи срещу желанието на Румен Петков да се въдвори ред в митниците, които са част от националната сигурност?
    Тоест, тук е налице едно пошло преиграване, което трябва да обслужи сегашната управленска конфигурация на митниците, начело с Асенов. Откупуването на постове не е нова задкулисна практика от коридорите на властта, а до приемането ни в Европейския съюз тя ще е хит. В преходния период след 1990 г. няма правителство, което да не е използвало митниците и в по-малка степен други контролни гранични служби за финансиране на партийни каси или частни джобове.
    На Прага на влизането ни в Евро-съюза това ще става все по-невъзможно предвид затегнатия външен мониторинг и нарасналата чувствителност на обществото. Затова единственото облагодетелстване от властта за редица министри и заместник-министри ще бъде безсрамната търговия с постовете на директори на агенции и на държавни фирми.
    Затова и Кадиев няма да остане единственият лобист за старото статукво, той просто пръв се изяви. Големият губещ от тези манипулации ще бъде БСП, която носи основната отговорност за настоящото управление и дори при най-малкия скандал ще бъде изтикана завинаги от властта и ще се самозриви като партия.

    Премиерът Станишев не е ли наясно с тези рискове?

    П.Хр.: Ако допусне административните формалности и бумащини да го затлачат, както стана с Жан Виденов, партийни компрадори и окопали се апаратчици ще парцелират властта и ще я превърнат в акционерно дружество. Наблюденията ми са, че това вече започва да се случва.

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!