Докладът за митницата като претоплена яхния

добавено: 07.12.2005 г.

Йово НИКОЛОВ, Capital.bg

    В разработката на Румен Петков има само стари данни за корупционни схеми и замесени митничари

    В позиционната война между Министерството на финансите и вътрешното министерство падна първата оставка. Тя дойде от заместник-директора на Агенция „Митници“ Димитър Толев, който я депозирал пред министъра на финансите. След това министър Пламен Орешарски заяви, че повече оставки не очаква. Това беше знак към МВР, че случаят с изпратения док­лад за корумпирани митничари е приключен.

    Поводът за самия док­лад бяха разменените реплики между вътрешния министър Румен Петков и зам.-министъра на финансите Георги Кадиев. На семинар за корупцията вътрешният министър коментира, че ако МВР има достъп до информационната система на митниците БИМИС, наяве ще излязат кирливите ризи на митническите служители. След това той беше репликиран от зам.-министъра Кадиев, че в информационната система няма как да се извадят кирливи ризи, тъй като там се съдържа само търговска информация, и че когато МВР изпрати официално запитване, получава исканата информация. Размяната на нападки предизвика вътрешния министър и той подготви док­лад за контрабандните канали, който предаде на премиера Сергей Станишев. След като известно време се гадаеше какво има в него, в медиите изтече информация за неговото съдържание. Така се разбра, че коментираният доклад на вътрешното министерство е като претоплена яхния - пълен е със стари недовършени разработки за контрабандни канали и замесени митничари. Разбра се също така, че има не един, а два доклада и към тях има допълнения. Но актуален стана този, който е от около двайсетина страници. Последвалата оставка на зам.-директора на митниците Димитър Толев беше вследствие на информациите в медиите, че името му присъства в доклада. По-късно обаче стана ясно, че Толев фигурира в доклада на МВР заради стара разработка за контрабанда на цигари. Става въпрос за цигарена афера, която е ощетила бюджета с около 7 милиона долара. Малката подробност е, че това се е случило през 1999 г. Подозренията срещу Димитър Толев, тогава шеф на пловдивската митница, бяха, че е разписал фалшиви документи за транзит на цигари. Прокуратурата също беше образувала проверка по случая, но така и не бяха съб­рани достатъчно доказателства за съд. Към онзи момент Толев беше директор на РУ - Пловдив, под чиято шапка са митниците Свиленград, Капитан Андреево и Пловдив. През 2000 г. е освободен от длъжност. През 2002 г. Димитър Толев беше наз­начен за заместник-директор на Агенция „Митници“, който отговаря за мобилните групи, последващия митнически конт­рол и митническото разузнаване. Твърди се, че Толев е подал оставка след натиск от страна на финансовия министър Пламен Орешарски. „Дори и да не беше подал оставка, аз щях да предложа на министъра да го освободи, заяви в интервю по „Нова тв“ зам. финансовият министър Георги Кадиев. Проблемът идвал от това, че Кадиев, който е ресорен на митниците, не бил доволен от работата на разузнаването и последващия контрол.

    Оставката на Толев е единствената възможна реакция на доклада на МВР. Според запознати с него вътре няма доказателства за корупция или покровителстване на контрабандни канали, а само непотвърдена информация. Димитър Толев е заместник-директор, той може да бъде уволнен, ако не подаде оставка, останалите митничари обаче са държавни служители и ако не напуснат по собствено желание, могат да съдят митниците и, както често се случва, съдът ги връща на работа. Според осведомени в доклада присъс­тват имената на още няколко митничари среден ранг като Боряна Емилова и Георги Георгиев - известен с прякора си Жоро Пурата, и др.

    Според източник от МВР докладът е бил със­тавен от различни служби, които имат отношение към контрабандата - това са НСБОП, икономическото направление на полицията и НСС. Тези няколко доклада са били изпратени в служба „Координация и информационно-аналитична дейност“, където е изготвен докладът.

    В него обаче липсват конкретни информации за конкретни сделки и преки доказателства за вината на споменатите митнически служители.

    Боряна Емилова например беше спомената в док­лада на МВР за контрабандните канали през 2003 г. Тя тогава беше шеф на митница Аерогара София. Заедно с нейното име тогава изплуваха имената на шефа на митническо бюро „Илиянци“. Тогавашният вътрешен министър беше принуден от комисията по вът­решен ред и сигурност в 39-ото Народно събрание да запознае депутатите с борбата с контрабандните канали покрай взрива в мерцедеса на Иван Тодоров-Доктора. Тогава Георги Петканов занесе на депутатите доклад от пет страници, в който присъст­ваше и името на Емилова, и тя излезе в 60-дневен отпуск, докато бъде извършена проверка на дейността и. Името на Жоро Пурата също се появи тогава сред журналистически публикации като човек, който осигурява чадър над контрабандата и събира пари за по-висши началници.

    Изобщо в доклада нямало факти, които да бъдат предадени на прокуратурата или да послужат като доказателство за престъпната дейност на митнически служители. Сред листите имало информация за китайски карга, турски карга и други схеми, също известни отдавна, но продължаващи да действат. Както се казва, служителите на Румен Петков са изтръскали папките в един доклад.

    Некоректното в действията на вътрешното министерство е, че хвърля в общественото пространство реплики за кирливи ризи, конкретни имена, корупция и контрабандни канали, а не ги предава на прокуратурата.

Разпечатай 
[Назад] [Начало] [Горе]

Всички материали са собственост на Info.Mitnica.com
Публикуването им без знанието и съгласието на авторите е забранено!